NARODNA VEROVANJA NA MARKOVDAN: Evo šta danas treba raditi, a šta ne!

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Sveti Marko je slava mnogih porodica u Srbiji, a pada samo dva dana posle Đurđevdana. Sveti apostol Marko, jedan od četvorice jevandjelista, prvi je mučenik Aleksandrijske crkve.

Skončao je pod mukama u Aleksandriji 68. godine, za vreme cara Nerona, okrutnog progonitelja hrišćana.

U narodu se ovaj praznik svetkuje uvek 8. maja kao zavetina u mnogim naseljima. Markovdan je takođe i krsna slava mnogih srpskih porodica.

Po narodnom verovanju, ako je na Đurđevan neko dočekao jutro u postelji ili mu je tog dana neko predao san – što je značilo da će tokom cele godine biti dremljiv, a mozda i bolešljiv – taj treba da odspava i na Markovdan, pa će se tako izbaviti od pispanosti i bolesti.

U Leskovačkoj Moravi se smatralo da kukuruz treba početi sa okopavanjem od Markovdana,kada je najbolje i kupus rasadjivati – da bi dobro rodio. U Gornjoj Pčinji se Sveti Marko proslavlja pod nazivom Marko Gradobija, i ništa se nije smelo raditi da ne bi grad pobio sav rod i letinu.

Današnji dan, nazivajući ga Mistrovdanom, naročito su praznovali kovači verujući da bi im miševi izgrizli mehove ako bi tog dana radili.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x