Naučni skup „Novine u gojaznosti 2023“

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: sanu.ac.rs (virtuelna tura) Printscreen
Podelite vest

Naučni skup „Novine u gojaznosti 2023“, u organizaciji Odbora za endokrinologiju i uticaj prirodnih faktora SANU, održaće se u četvrtak, 9. novembra, u Svečanoj sali SANU, sa početkom u 9 sati.

Prema epidemiološkim podacima 35.1 odsto osoba u Srbiji ima prekomernu telesnu težinu, dok je 21.2 procenata gojazno. Rezultati istraživanja Svetske federacije za gojaznost (WFO) pokazuju da će broj obolelih od gojaznosti u 2040. godini, u celom svetu, iznositi oko 4 milijarde. Navedeni podaci ukazuju na značajan efekat gojaznosti na zdravstveni sistem svake pogođene zemlje.

Cilj ovog naučnog skupa je da se kroz multidisplinarni pristup renomiranih eksperata razmotre različiti aspekti gojaznosti: od patofiziologije, epidemiologije, udruženosti oboljenja pojedinih endokrinih žlezda i gojaznosti, do komplikacija koje gojaznost izaziva i terapijskim pristupima u vidu promene životnog stila, medikamentozne terapije i hirurških barijatrijskih procedura.

Na skupu će biti razmatrana osovina mozak-crevo i njena uloga u patogenezi gojaznosti. Posebna pažnja biće posvećena najnovijim epidemiološkim podacima vezanim za gojaznost u Srbiji, kao i analizi tendencije porasta gojaznosti u našoj zemlji. U okviru patofiziologije gojaznosti biće razmatrani eksperimentalni animalni modeli, kao i uloga imunog sistema u razvoju gojaznosti i njenih komplikacija.

Gojaznost je udružena sa razvojem dijabetesa, pa će se posebno analizirati međusobne interelacije između dijabetesa i gojaznosti. Biće izneti i najnoviji podaci o vezi između gojaznosti i sindroma policističnih jajnika.

Od izuzetne važnosti je i udruženost gojaznosti i kardiovaskularnih bolesti, stoga će ovoj temi biti posvećeno posebno predavanje. Budući da snižena funkcija štitaste žlezde uzrokuje sniženje telesnog metabolizma što rezultuje povećanjem telesne težine biće razmatrana i povezanost između funkcije štitaste žlezde i razvoja gojaznosti.

Pored navedenih, na naučnom skupu biće obrađene i sledeće teme: veza gojaznosti sa pojavom pojedinih vrsta karcinoma, udruženost gojaznosti i razvoja masne nealkoholne jetre, promena životnog stila sa povećanjem fizičke aktivnosti kao jednim od osnovnih pristupa u terapiji gojaznosti.

Takođe, u okviru hirurškog pristupa terapiji gojaznosti biće razmatrane savremene endoskopske procedure sa postavljanjem balona u želudac, kao i najnovije operacije u okviru metaboličke i barijatrijske hirurgije.

Direktan prenos predavanja može se pratiti putem linka https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x