NBS : MMF naveo da Srbija uspešno sprovodi dogovoreni ekonomski program

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: NBS
Podelite vest

Međunarodni monetarni fond (MMF) doneo je danas odluku o uspešnom završetku prvog razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije, koji je podržan stendbaj aranžmanom, te ukazao da Srbija uspešno sprovodi dogovoreni ekonomski program, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Centrala banka Srbije je u saopštenju prenela i da je izvršni odbor direktora MMF naveo da su svi kriterijumi,  na osnovu kojih se prate rezultati programa ispunjeni.

“Ostvareni platnobilansni i fiskalni rezultati bolji su od očekivanih, a sprovođenje plana strukturnih reformi dobro napreduje”, piše u saopštenju.

Istovremeno, zaključene su redovne konsultacije po članu IV Statuta ove međunarodne finansijske organizacije sa Srbijom, dodala je NBS.

“Odluka Odbora direktora MMF-a potvrđuje da se u Srbiji sprovodi adekvatna ekonomska politika, što očekuju i u narednom periodu”, ocenila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Kazala je i da se, i u vremenu globalne nesigurnosti, Srbija dokazala kao zemlja koja je građanima i privredi, kako je navela,  obezbedila ono što im je u takvim okolnostima najpotrebnije – stabilnost.

NBS je prenela i da je MMF istakao i da srednjoročni izgledi Srbije ostaju povoljni i da u srednjem roku očekuju vraćanje na putanju rasta bruto društvenoig pooizvoda  od četri odsto.

U saopštenju piše i da MMF očekuje i inflaciju u granicama cilja NBS, održivu eksternu poziciju zemlje i snažne javne finansije.

U izveštaju, MMF konstatuje i da je, uprkos velikim turbulencijama na svetskom tržištu očuvana i relativna stabilnost deviznog kursa dinara, dok devizne rezerve beleže rekordne nivoe, dodala je NBS.

Aktuelni standbaj aranžman odobren je Srbiji 19. decembra 2022. na period od 24 meseca, kao podrška dogovorenom ekonomskom programu a rezultati programa se prate u okviru redovnih polugodišnjih razmatranja.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x