NBS: MMF odobrio Srbiji stendbaj aranžman

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: NBS
Podelite vest

 Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je Srbiji novi stendbaj aranžman u trajanju od 24 meseca, kao podršku dogovorenom ekonomskom programu, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Kako su iz NBS saopštili, novi aranžman predstavlja podršku za dalje sprovođenje strukturnih reformi, s fokusom na sektor energetike.

Aranžman je odobren u iznosu od 290 odsto kvote Srbije u MMF-u, a Odbor izvršnih direktora MMF-a pozitivno je ocenio ostvarene rezultate u okviru trećeg razmatranja Instrumenta za koordinaciju politike, saopšteno je iz NBS.

“Nadovezujući se na postignute rezultate i reformsku agendu, novi aranžman sa MMF-om zamenio je postojeći Instrument za koordinaciju politike, uz odgovarajuća prilagođavanja makroekonomske politike kojima se uvažavaju aktuelni izazovi na globalnom nivou”, navedeno je u saopštenju.

Ciljevi ekonomskog programa Srbije za period 2023-2024. godine koji su podržani novim stendbaj aranžmanom usmereni su na očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, jačanje otpornosti privrede na energetsku krizu.

Pored toga, navode iz NBS-a, ciljevi su reforme u domaćem energetskom sektoru, zaštita najranjivijih kategorija i podsticanje visokog, ekološkog, inkluzivnog i održivog rasta u srednjem roku.

“MMF je ocenio da srpska ekonomija ima dobre mehanizme odbrane od rizika, uključujući adekvatne devizne rezerve, umereni nivo spoljnog i javnog duga, dobro kapitalizovan i likvidan bankarski sektor”, navedeno je u saopštenju.

Ocenjeno je da je reakcija monetarne politike odgovarajuća u uslovima aktuelnih inflatornih pritisaka, kao i da tekuće pooštravanje monetarne politike ima ključnu ulogu u sprečavanju dužeg trajanja inflacije, navode iz NBS.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković ocenila je da će odobreni stendbaj aranžman biti dodatna podrška u suočavanju sa globalnim rizicima i pozitivan signal za sve potencijalne investitore, kao još jedan pokazatelj posvećenosti Vlade i Narodne banke Srbije odgovornom vođenju ekonomskih politika.

“U Srbiji nastavljamo da čuvamo stabilnost i sprovodimo reforme, uz punu koordinaciju politika i neophodnu diversifikaciju izvora finansiranja u aktuelnim globalnim uslovima. Izazovi i rizici se nisu smanjili, ali je to samo pojačalo našu rešenost da istrajemo i dalje stvaramo uslove za prosperitet onih za koje i s kojima radimo – građane i privredu”, rekla je Tabaković.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x