NBS na listu deviznih valuta uključuje dirham UAE i denar Severne Makedonije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: NBS
Podelite vest

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da će na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu Srbije uključiti dve nove, valutu Ujedinjenih Arapskih Emirata dirham i Severne Makedonije denar, a odluka stupa na snagu od 1. novembra.

Takođe, sa liste valuta kojima se trguje na deviznom tržištu Srbije, briše se hrvatska kuna od 1. jaunara 2023. godine, kada će Hrvatska pristupiti evro zoni.

“Pri donošenju odluke o uvođenju dirhama na listu valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, NBS se rukovodila konkretnim potrebama privrednih subjekata i potencijalima ekonomske i drugih vidova saradnje, imajući u vidu značaj koji bi uvođenje dirhama na ovu listu imalo za dalju saradnju naše dve zemlje”, navela je NBS.

Odluka se pre svega odnosi na dodatne olakšice za investiranje i poslovanje domaćih kompanija i kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i za promociju Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

“Pri donošenju odluke o uključivanju makedonskog denara na listu valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, Narodna banka Srbije se rukovodila razvijenom ekonomskom i drugim vidovima saradnje Republike Srbije i Republike Severne Makedonije, ali i potencijalima za dalji razvoj ove saradnje, naročito nakon pokretanja inicijative Otvoreni Balkan”, navela je NBS.

NBS je istakla da bi uvođenje makedonskog denara na listu valuta kojima se može trgovati u Srbiji trebalo da olakša ostvarenje definisanih ciljeva ove inicijative.

Odluka o brisanju hrvatske kune sa liste valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu je doneta uzimajući u obzir ulazak Hrvatske u evro zonu od 1. januara 2023. godine, čime svoju nacionalnu valutu zamenjuje evrom.

NBS će od 1. novembra početi sa objavljivanjem kursne liste za zvanični srednji kurs dinara i kursne liste za devize, na kojima će biti uključeni i kursevi dinara prema dirhamu i makedonskom denaru, dok će kurs dinara prema hrvatskoj kuni biti isključen počev od 1. januara 2023. godine.

Kako je saopštila NBS, građani će hrvatsku kunu za dinare u menjačnicama i bankama u Srbiji moći da zamene do kraja ove godine, nakon čega će zamena biti moguća isključivo kod određenih institucija u Hrvatskoj.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x