NBS: Potvrđen kreditni rejting Srbije na nivou BB plus

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: NBS
Podelite vest

Agencija Standard i Pur (Standard and Poor’s) potvrdila je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, uprkos i dalje izraženim međunarodnim rizicima i posledicama geopolitičkih dešavanja po globalnu ekonomiju, a potvrđeni su i stabilni izgledi za dalje povećanje rejtinga, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković ocenila je da se Srbija i dalje nalazi na korak do dobijanja investicionog rejtinga i da je ta činjenica još jedna potvrda da je ekonomska politika adekvatna u uslovima krize koja traje duže od tri godine, navedeno je u saopštenju.

Agencija Standard i Pur naglasila je da je postepenim povećanjem referentne kamatne stope sprečeno dalje širenje inflacionih pritisaka, kao i da su srednjoročna inflaciona očekivanja ostala u velikoj meri usidrena zahvaljujući kredibilitetu monetarne politike, zaoštravanju monetarnih uslova i održanoj relativnoj stabilnosti deviznog kursa, a smanjenje inflacije očekuju u drugoj polovini godine, dodaje se u saopštenju.

Kako je navedeno, agencija ocenjuje i da je finansijski sektor dobro kapitalizovan, likvidan i profitabilan, kao i da je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima na minimumu od tri odsto, a ističu kredibiliet ukupne ekonomske politike, povoljne perspektive dugoročnog rasta Srbije, fiskalnu disciplinu, smanjene potrebe za finansiranjem i opadajuću putanju javnog duga.

“Navodi se i visok priliv stranih direktnih investicija koji je imao značajnu ulogu i u proširenju izvoznih kapaciteta i njihovom većem stepenu diversifikacije, kao i rastu deviznih rezervi zemlje, za koje se ocenjuju da će biti na adekvatnom nivou i u srednjem roku”, dodala je NBS u saopštenju.

“Očuvanjem stabilnosti deviznog kursa i izbegavanjem naglih povećanja referentne kamatne stope, uspeli smo da istovremeno usidrimo inflaciona očekivanja i da očuvamo punu finansijsku stabilnost u zemlji. Takođe, rast inflacije je zaustavljen, a posebno važno je i da su poslovno, investiciono i potrošačko poverenje očuvani na visokom nivou. Zahvaljujući tome nastavljamo da beležimo rast zaposlenosti, investicija, izvoza i ukupnog bruto domaćeg proizvoda”, rekla je Tabaković.

Kao preduslove za dobijanje investicionog rejtinga u budućnosti, Standard i Pur navodi ubrzanje privrednog rasta i dalje smanjenje fiskalnog i tekućeg deficita, što će, kao i u slučaju drugih ekonomija, zavisiti i od daljeg toka i ekonomskih efekata sukoba u Ukrajini i ukupnih geopolitičkih kretanja, dodaje se u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x