Ne davimo Beograd: Glavni grad Srbije bez železničke linije sa regionom

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: srbvoz.rs
Podelite vest

Pokret Ne davimo Beograd upozorio je danas da je privremenom obustavom saobraćaja na međunarodnoj železničkoj liniji Beograd – Bar, Beograd izgubio svaku železničku vezu sa drugim državama Balkana.

“Uporedo sa uništavanjem međunarodne železnice, dešava se i devastacija lokalne železnice u Srbiji. Dok se Srpska napredna stranka hvali ulaganjem u železnicu i renoviranjem 75 kilometara pruge između Beograda i Novog Sada, situacija sa železnicama je sve gora”, navedeno je u saopštenju Ne davimo Beograd.

Dodaje se da su vozovi nekada išli iz Beograda do Beča, Praga, Ljubljane, Sarajeva, Zagreba, Budimpešte, Temišvara, Istanbula, Sofije, Soluna, Skoplja i drugih evropskih gradova, dok danas jedina trenutno aktivna međunarodna železnička linija u Srbiji povezuje Dimitrovgrad i Sofiju, i saobraća jednom dnevno.

Koordinator grupe za saobraćaj Ne davimo Beograd Zoran Bukvić je kazao da su “u Zapadnoj Evropi, brzi vozovi efikasniji vid transporta od aviona, kada se uzmu u obzir relacije do 400 kilometara”.

“Kombinacijom brzih vozova i parkirališta po obodu grada, kao i intermodalnom integracijom vozova sa gradskim javnim prevozom i sistemima javnih bicikala, može se parirati privatnom automobilu kao dominantnom vidu transporta za duže relacije između gradova”, rekao je Bukvić.

Pokret Ne davimo Beograd navodi da ima plan za revitalizaciju i razvoj regionalnog sistema železnice kojim bi se povezali svi regionalni centri, a lokalnom železnicom bi ti centri bili povezani sa manjim mestima.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x