Ne davimo Beograd: Grad nije tražio ni dobio saglasnost da ošteti kanal na Savskom nasipu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Emil Vas
Podelite vest

Javno komunalno preduzeće (JKP) “Beogradske elektrane” potvrdilo je da Grad nije ni tražio, niti dobio saglasnost da otkopa i ošteti kanal za toplovod na Savskom nasipu, a taj kanal su oštetili radnici JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” u nelegalnom pokušaju da provuku cevi za vodu kroz nasip, saopštio je pokret “Ne davimo Beograd”.

Kako se navodi u saopštenju, u odgovoru Elektrana kaže se da ugrožavanje toplovoda drugim radovima nije dozvoljeno, a da su “Šapićevi projektanti naložili jednom komunalnom preduzeću da radovima nanese štetu drugom komunalnom preduzeću”.

“Uprkos pokušajima gradonačelnika Šapića i gradskog urbaniste Stojčića da ubede građane kako su se radovi na Savskom keju sprovodili po svim propisima i uz sve dozvole, nove činjenice i saznanja ih neumoljivo demantuju”, naveo je pokret.

Naime, JKP “Beogradske elektrane” je u svom odgovoru na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja potvrdilo da Grad nije ni tražio ni dobio saglasnost da se sme otkopati i oštetiti kanal za toplovod, što je “Beogradski vodovod i kanalizacija” uradilo 22. marta u nameri da obezbedi prostor za provlačenje cevi za vodu.

Foto: BetaPhoto/Emil Vas

Elektrane su u odgovoru navele da je u toku realizacija vangradskog toplovoda i da nije dozvoljeno ugrožavanje koridora i same konstrukcije postojećeg kanala.

“Potpuno je neshvatljivo da se Gradska uprava na čelu sa Šapićem upustila u posao dovođenja infrastrukture za splavove na Savskom keju na apsolutno nezakonit i nemaran način, preskačući ključne saglasnosti koje su neophodne zbog posebnosti i osetljivosti vodnog zemljišta na bilo kakve intervencije, a pogotovo nasipa kao zaštitnog vodnog objekta”, naveo je pokret.

Dodao je da je gradonačelnik time pokazao da je za najbliže saradnike izabrao potpuno nestručne i nesposobne ljude koji su nedozvoljenim radovima na Savskom keju pokazali da predstavljaju ne samo štetu već i direktnu opasnost za stanovnike Beograda.

Foto: BetaPhoto/Emil Vas

Ne davimo Beograd pozvao je Beogradski vodovod i kanalizaciju da zbog, kako je naveo, ugrožavanja infrastrukture koju to preduzeće održava, “bez odlaganja podnese krivične prijave protiv gradskih čelnika koji su ovake radove prouzrokovali”.

“Građani su već podneli nekoliko žalbi i krivičnih prijava u ovom slučaju, a pravni tim Ne davimo Beograd nastaviće da podržava građane i građanke koji čuvaju Savski nasip od bahatosti gradske vlasti”, naveo je pokret.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x