Ne davimo Beograd i Solidarnost: Na mestu kulture politike uspostavljena koruptivna šema

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Ne davimo Beograd
Podelite vest

Pokret Ne davimo Beograd i platforma Solidarnost su upozorili da je u Beogradu “na mestu kulturne politike uspostavljena koruptivna šema raspodele budžeta za kulturu”.

U saopštenju su naveli i da se to radi “bez ikakvih kriterijuma ili valjanih obrazloženja”, a da “podršku iz budžeta grada dobijaju sadržaji koji su ili potpuno komercijalni ili usmereni na partijsku promociju”.

Ukazali su i da su “na prethodnoj sednici Gradske skupštine usvojene Izmene i dopune Odluke o stalnim manifestacijama u oblasti kulture od značaja za Grad” čime su značajnim manifestacijama poput BITEF-a, BEMUS-a, Oktobarskog salona i FEST-a, “veštački i iz čisto lukrativnih i koruptivnih razloga dodate fantomske i visoko-profitabilne manifestacije nazvane “Beogradsko leto” i “Beogradska zima”.

“Iza ovih naziva se kriju čisto komercijalni projekti poput Beer Festa, Belgrade Music Week-a, i Music Awards ceremony, ali čak i fantomski, nepostojeći projekti kao što je festival klasične muzike ‘Clasicco!’ “, piše u saopštenju.

Pitali su odbornike koji su glasali za te izmene: “Po čemu su tačno te manifestacije značajne za Beograd da bi se uvrstile na listu ‘stalnih manifestacija u oblasti kulture od značaja za Beograda’ i da bi ih građani morali finansirati?”.

Naveli su da “nije uopšte jasno na osnovu čega su, i mimo bilo kakvog konkursa ili transparentne procedure, izabrane baš ove, a ne neke druge manifestacije”.

Pokret Ne davimo Beograd i platforma Solidarnost su pitali su i kakva se time poruka šalje radnicima u kulturi koji, kako su ukazali, sa velikim entuzijazmom već godinama uspevaju da realizuju značajne projekte u oblasti kulture.

“Poruka je očigledno samo jedna: Gradski budžet za kulturu je dostupan samo onima koji su spremni da uđu u koruptivnu šemu sa vladajućom partijom”, ocenjeno je u saopštenju.

Ukazali su da takav potez gradskih vlasti pokazuje da se bez ikakve odgovornosti i stručnosti  nastavljaju politike takozvanog “privatno-javnog partnerstva” kojima se, kako su konstatovali, “isisava budžet” za privatne džepove ljudi bliskih gradskoj vlasti.

“Upravo zbog ovakve korupcije u kulturi, stalno se saopštava kako ‘nema budžeta’ za povećanje plata zaposlenima u javnim institucijama kulture, za nova i preko potrebna radna mesta u blibliotekama, muzejima, galerijama, za nove kulturne centre…”, navedeno je u saopštenju Pokreta Ne davimo Beograd i platforme Solidarnost.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x