Ne davimo Beograd: Zavod za zaštitu spomenika kulture da se izjasni o prodaji Geneksa

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Google streetview printscreen
Podelite vest

 Pokret Ne davimo Beograd (NDMBGD) je tražio od Zavoda Grada Beograda za zaštitu spomenika kulture da se izjasni o “rasprodaji” kulturnog nasleđa, poput poslovne polovine kule Geneks, “licima povezanim sa organizovanim kriminalom”.

“Grupa za kulturu pokreta Ne davimo Beograd poziva direktorku Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, gospođu Oliveru Vučković, da se iz perspektive zaštite kulturnog nasleđa izjasni povodom prodaje Geneks kule licu za koje se ispostavilo da ima kriminalni dosije i da je povezano sa organizovanim kriminalom”, piše u saopštenju tog pokreta.

NDMBGD podseća da je Vlada Srbije, na inicijativu tog Zavoda, u novembru 2021. godine kulu Geneks proglasila za kulturno dobro i pita direktorku Zavoda da li zna da prodajom ta zgrada može da izgubi svoju spomečku vrednost.

“Podsećamo da i do sada nije urađeno ništa na zaštiti ovog međunarodno priznatog objekta moderne arhitekture koji je godinama pokrivenim komercijalnim plakatima, te ga više nije moguće ni sagledati”, naveo je NDMBGD.

Od direktorke Zavoda tražili su garancije da će kula Geneksa biti sanirana, odnosno da se neće menjati ništa ništa što nije neophodno, navodeći da saniranje te zgrade ne podrazumeva radikalne intervencije, poput restauracije.

NDMBGD je od direktorke tražio i da javnost obavesti o okolnostima najavljenog rušenja beogradskog Sajma, koji uključuje i Halu 1 koja je takođe zakonom zaštićeno kulturno dobro i u nadležnosti je Zavoda.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x