Bošković: Koze su pametnije od čoveka!

Nebojša ima najveće stado u Merošinskom kraju. Za Beograd da pođe, koze i ovce bi ga pratile u stopu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Nebojša Bošković, pastir; Foto: M.Vodeničarski
Podelite vest

Nebojša Bošković iz Kovanluka kraj Merošine čuva najveće stado u ovom kraju, u njemu je 100 ovaca i više od 150 koza. Ovo i ne bi bila neobična priča da ovaj vremešni pastir ne tvrdi, da sa svojim stadom, može odmah da pođe za Beograd i tvrdi koze i ovce bi ga pratile u stopu, bez problema.

„Koze su pametnije od čoveka, garant. Ona kada dođe na mužu sama me uhvati za uvo dok je ne pomuzem“, kaže Nebojša.

Rado obavlja sve što je potrebno, da životinje budu namirene. Za njega briga o njima nije težak posao i dodaje da baš to voli da radi. Svakog dana ide do sela Mramorski potok i to mu je redovna ruta, jer mu sve to dođe kao – Dobar dan.

„Sad za Beograd da krenem, one će da krenu. Ne sme ni jedna sa puta da skrene. To je naučeno, tu nema problema“, kazao je uz osmeh Nebojša

Plasiranje proizvoda danas nije problem, jer kupaca za dobar proizvod uvek ima.

Stado koje čuva broji više od 250 jedinki, nemaju imena ali tvrdi da na jedan pogled zna da li neka nedostaje. Oko čuvanja pomaže najviše supruga, kada je u pitanju muža dok se o hrani ta životinje brine sin, koji ima zadatak i da kosi.

Foto: M.Vodeničarski

Ipak najveću pomoć pri ispaši Nebojša ima od njegovih vernih kerova dok komšiluk nije najsrećniji što se on bavi baš ovim poslom, ali tu sada više promene nema.

„Nemaju interes od ovog mog posla, pa nisu blagonakloni. Najbolje bi bilo kada bi oni imali interes od mog posla e onda bi to sve bilo dobro, ovako nisu baš najsrećniji sa mnom u komšiluku“, kaže Nebojša.

Ovaj vredni domaćin, ističe da i kada bi ponovo birao čime želi da se bavi, on bi ponovo izabrao baš ovo – čuvanje stada.

„Gde da idem sad u ovim godinama. Pa još da mi dođe šef, ja sam to nekada radio, ali ne mogu više ispred šefa da stojim. On je do juče čuvao ovce i sad je dobio vlast i sad se iživljava, to nikako, ni u snu“, završava kroz smeh Bošković.

Nebojša Bošković iz rodnog Kovanluka voli svoj posao podno Malog Jastrebca i ne bi se menjao ni sa kim. Ništa ovom sedom pastiru nije teško…a od svega na svetu više voli to što ga ovce i koze slušaju i reaguju na svaki njegov mig, u tome uživa.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x