Nedimović: Danas sastanak sa najvećim prerađivačem kukuruza na svetu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će imati sastanak sa jednim od najvećih prerađivača kukuruza u svetu koji namerava da u Srbiji otvori pogon. Prema njegovim rečima prerađivali bi pola miliona tona kukuruza godišnje. On je gostujući na TV Prva najavio i da sledeće nedelje stiže mineralno đubrivo za zimsku prehranu pšenice.

Govoreći o sastanku sa najvećim prerađivačem kukuruza na svetu, Nedimović je istakao da je za podmirivanje samo njihovih potreba potrebno  otprilike 70.000 hektara pod kukuruzom i da od kukuruza prave “finalne proizvode – aminokiseline, skrobove, glukoze”.

Ova investicija vredna je skoro 250 miliona evra, pišu srpski mediji.

Nedimović je istakao da su navedeni proizvodi veoma tražena roba na tržištu.

“Mi smo zemlja koja ima dosta ove sirovine i zašto bismo prodavali kukuruz na berzi, kad možemo da napravimo skrob ili glukozu?”, kazao je Nedimović ranije.

Nedimović je rekao da naredne nedelje na tržište stiže 70.000 tona mineralnog djubriva urea i da na tržištu Srbije ima dovoljno azotnih djubriva za zimsku prihranu pšenice.

“Naredne nedelja stiže još 70.000 tona uree, tako da ćemo imati i za kukuruz. Srbija će imati svih 400.000 tona veštačkih djubriva na raspolaganju”, rekao je Nedimović, gostujući na TV Prvoj.

Dodao je da će danas startovati mera državne pomoći preko bankarskih kredita za nabavku mineralnih djubriva.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x