Negovati sećanje na stradanje i progon Srba tokom akcije „Oluja“

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada Republike Srbije
Podelite vest

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da su Srbija i Hrvatska zbog budućnosti moraju da grade bolje odnose, da ekonomski sarađuju i da pokušaju da na nove generacije ne prenose predrasude i nasleđene animozitete prema onom drugom.

„Za neke je avgust mesec svetkovina i nacionalnog slavlja, za srpski narod je to mesec sećanja na patnju i mučeništvo, na dane u kojima su naši sunarodnici planski i hladnokrvno prognani sa svojih vekovnih ognjišta na teritoriji Republike Hrvatske.

Zločinačka operacija „Oluja“ bila je kruna paklenog plana, koji je počeo uskraćivanjem kolektivnih prava Srbima u Hrvatskoj, a okončan je uskraćivanjem prava na postojanje čitavom jednom narodu.

Oko četvrt miliona naših sunarodnika iz nekadašnje Republike Srpske Krajine, oni koji su imali sreću da prežive golgotu tog kobnog avgusta 1995. godine, na kraju su završili u okrilju Republike Srpske i majke Srbije, koje će doveka negovati sećanje na stradalništvo Srba Krajišnika.

U Hrvatskoj se 5. avgust slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, dok je u Srbiji i Republici Srpskoj to dan žalosti zbog najvećeg etničkog čišćenja u Evropi posle Drugog svetskog rata – i tako će i ostati, jer zaborav ne vida, već rađa nove rane.

Potomci onih koji su preživeli ustaške jame, logore, kuršume, maljeve i srboseke, potomci naših novomučenika čija nas lica upozoravajući posmatraju sa fresaka i ikonostasa, i sami su postali mučenici, ali su svoju muku i neprebol zamenili, ne zaboravom, već obnovljenom životnom snagom i iskrenom ljubavlju prema Srbiji, i ona im jednako iskrenom ljubavlju vraća.

Srbija i Hrvatska su susedne zemlje, i zbog budućnosti moraju da grade bolje odnose, da ekonomski sarađuju i da pokušaju da na nove generacije ne prenose predrasude i nasleđene animozitete prema onom drugom, međutim malo je verovatno da će se dva viđenja „Oluje“ i nekih drugih istorijskih događaja ikada pomiriti, kao što se ne mogu pomiriti dželat i žrtva ili radost i tuga.

Sećajući se svih žrtava „Oluje“, spaljenih kuća i opustelih srpskih gradova i sela, danas ceo naš narod pušta suzu, zavetujući se na praštanje ali ne i zaborav, i čvrsto poručujući svima da novih „Oluja“ nikada i nigde više neće biti, jer Srbija i srpski i narod to neće dozvoliti“, navodi se u saopštenju ministra spoljnih poslova.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x