Nekadašnji šef proizvodnje u Torlaku: Bebe primaju bugarsku BCG vakcinu, Torlak ih ne pravi

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Ilustracija Srbija Vesti
Podelite vest

Nekadašnji šef Odeljenja za proizvodnju toksoida difterije i Odeljenja za kombinovanje bakterijskih vakcina Instituta “Torlak” Miroslav Stajić tvrdi da novorođene bebe u Srbiji u poslednja tri meseca primaju bugarske BSŽ vakcine, protiv tuberkuloze.

Kako je rekao za portal Nova.rs, “potpuno ispravan” pogon na Institutu za virusologiju, vakcine i serume Torlak za proizvodnju tih vakcina stoji “neupotrebljiv”, jer su odeljenje za tuberkulozu svi stručnjaci napustili, a mladi koji su nedavno zaposleni ne znaju da rade.

Istakao je da su bugarske vakcine dobrog kvaliteta i da se izvoze u 140 zemalja sveta.

“Kada su shvatili da nemaju stručnjake koji će proizvesti BCG vakcinu, uprava Torlaka hitno je podnela zahtev za uvoz vakcina protiv tuberkuloze iz Bugarske. Naime, čitav region, Crna Gora, Republika Srpska, snabdeva se vakcinama sa Torlaka. Međutim početkom godine, i na proleće, u porodilištima u regionu bila je nestašica ove vakcine, jer je na Torlaku zaustavljena proizvodnja”, rekao je Stajić.

On je naveo da je biološka proizvodnja tih vakcina rizična i da traži stučne ljude koji će je nadzirati.

“Očigledno je da Torlak iz nekog razloga nije uspeo da napravi dovoljne količine vakcina, pa su u julu mesecu iz Bugarske poručili BCG. To je direktno Torlak platio. Nažalost, tokom proteklih 20 godina, taj pogon napustilo je mnogo lekara, biologičara i gotovo svi iskusni tehničari. Nadam se da će Torlak uspeti da proizvede ponovo vakcinu protiv tuberkuloze, ali podmlađenu ekipu koju su doveli, neko mora da nauči da radi. Tamo više nema stručnjaka i oni nemaju od koga da uče”, istakao je Stajić.

On je ocenio da ukoliko postoji problem sa pogonima, onda to javnost mora da zna, ističući da Torlak nije privatna firma.

“Zašto bismo uvozili vakcinu iz bilo koje druge zemlje, kad imamo svoje pogone”, upitao je Stajić.

Ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić izjavila je prošle nedelje da je u Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front u Beogradu, 600 beba primilo fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine.

Ona je tada rekla da bebe nisu ugrožene i da će vakcinu primiti, a prve bebe primile su BSŽ vakcinu narednih dana.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x