Nemanja Kovačević: Otvoreno pismo “samozvanoj” gradonačelnici Užica

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Nemanja Kovačević, privatna arhiva
Podelite vest

Gradonačelnice, po kom pravnom osnovu dajete sebi za pravo da legitimišete građane Užica i novinare?! Da niste u međuvremenu postali policijski službenik???

Prenosimo pismo u celosti:

Na zahtev građana Bele Zemlje iz Užica, podneo sam zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja kako bi dobili informaciju kada će se asfaltirati ulica Patrijarha Pavla na Beloj Zemlji, koja ni posle toliko vremena nije asfaltirana, iako je za njeno asfaltiranje i “Namenska” donirala novac.

U odgovoru “samozvana” gradonačelnica je navela, citiram:

“da je neophodno da prilikom preuzimanja dokumentacije ponesem ličnu kartu i dokument koji potvrđuje da informacije tražim u svojstvu novinara…”

To sve sebi za pravo daje “samozvana” gradonačelnica, koju nije birao narod?!

Gradonačelnice, što se tiče Vašeg ” neophodnog” zahteva za ličnu kartu i legitimisanje, koje treba da Vam dam na uvid kako bih dobio traženu informaciju od javnog značaja i dokumentaciju, obaveštavam Vas da ću Vam dostaviti kopiju lične karte, pod uslovom da mi dostavite konačno i pravosnažno Rešenje da ste Vi lično, kao i Nataša Vukašinović ( ovlašćeno lice za davanje informacija od javnog značaja) ovlašćeni policijski službenici za legitimisanje od strane PU Užice, kao i kopiju i broj Vaših službenih legitimacija, a sve to pozivajući se na Zakon o ličnim kartama, član 21. koji kaže:

“Lice koje je po odredbama ovog zakona dužno da ima ličnu kartu, dužno je da je nosi i da je pokaže na zahtev službenog lica ovlašćenog za legitimisanje…”

Što se tiče drugog “neophodnog” zahteva da Vam dostavim dokument koji potvrđuje da sam novinar, podsećam Vas :

Prema definiciji Saveta Evrope:

„Novinar je svako fizičko ili pravno lice koje se bavi prikupljanjem i širenjem informacija za javnost putem bilo kog sredstva masovnih komunikacija u javnom interesu i poštujući etička pravila novinarstva kao profesije. Ova definicija je dovoljno široka da, pored novinara u tradicionalnom smislu, obuhvati i sve druge koji se profesionalno bave informisanjem javnosti, nezavisno od toga da li su formalno angažovani u nekom mediju, i kanala putem kog taj posao obavljaju.“

Međunarodna federacija novinara (IFJ) podržava novinarstvo kao otvorenu profesiju bez unapred definisanih ograničenja koja mogu biti predmet političkih ili ekonomskih manipulacija. Кada govori o novinaru, ova organizacija naglašava profesionalnost, odgovornost i stručnost — za razliku od, primera radi, građanskih novinara, koji komuniciraju putem novih društvenih medija bez potrebe da to čine u skladu sa navedenim kvalitetima. Takođe, Odbor za zaštitu novinara (CPJ) smatra da licenciranje „anatemiše” novinarstvo kao slobodno i da je svaki pokušaj bilo koje Vlade da uvede licence za novinare zapravo nedopustiv.

Morate građanima Užica, ali i meni lično, dati odgovor po kom pravnom osnovu mi tražite lična dokumenta?!?!

Foto: Nemanja Kovačević, privatna arhiva

Jasno je da ste mnoge institucije, Biu, policiju itd. koristili kao Vaš sistem razračunavanja sa neistomišljenicima i novinarima koji pišu istinu!

Ko Vam daje takva ovlašćenja?! Oni

S obzirom da smatram da je ovo klasičan oblik diskriminacije, anatemisanja novinarstva kao slobodne profesije i cenzure, svakako ću nadležnim organima, novinarskim udruženjima, Povereniku, ali i svim evropskim institucijama, kao i Međunarodnoj federaciji novinara, proslediti Vaš dopis kako bi službeno i javno žigosao ovakav odnos prema novinarima i kako bi nadležni organi ispitali da li Vi lično i Nataša Vukašinović posedujete Rešenje o legitimisanju i licenciranju novinara, s obzirom da od njih zahtevate dokumentaciju kojom potvrđuju da su novinari. Licenciranjem i legitimisanjem novinara u Užicu se poslednjih nedelja i meseci bave ( verovatno ne slučajno, jasno je ko im daje te zadatke) određene odbornice SNS-a koje su u užičkoj skupštini, one bez biografija i diploma, one koje sebi daju za pravo da maltretiraju građane Užica, one koje su se na listama Sns-a za odbornike predstavile lažno, one za koje građani Užica znaju za koga rade, one koje će morati jednog dana, kad im istekne odbornički mandat stati pred narodni sud…

Foto: Nemanja Kovačević, privatna arhiva

Uprkos činjenici da nepostoji pravno pokriće za ovakav zahtev, nisam dužan ni po jednom domaćem, niti evropskom zakonu da Vam dostavim dokumenta. Informacije od javnog značaja su informacije koje moraju biti dostupne građanima, koji Vas iz svog džepa plaćaju!

U javnom pismu koje ste dostavili medijima svojevremeno ste tvrdili da od kako ste došli na funkciju gradonačelnika, odgovorno i dostojanstveno se ophodite prema svim pripadnicima sedme sile, pa tako i prema meni. Na jednoj od konferencija za štampu pokušali ste kolegama novinarima da držite predavanje o novinarstvu i objektivnom izveštavanju, što je svakako izazvalo osudu javnosti i medijskih udruženja.

S obzirom da se u javnosti predstavljate kao lekar, a uprkos činjenici da nikada javno niste objavili svoju biografiju, niti su je građani Užica videli, kao i da nisu upoznati sa tim šta ste do sada radili i uradili, koje ste nagrade dobili i koje ste ljude lečili, a pošto svojim brojnim javnim istupima novinare volite da “učite” o objektivnom izveštavanju ( ne znam sa kojim pokrićem i pravom), predlažem Vam da upišete fakultet Političkih nauka, smer novinarstvo, kako bi jednog dana kada steknete iskustvo kao novinar, zaista mogli da držite predavanja i učite novinare početnike o objektivnom izveštavanju. Iz iskustva tvrdim da je to zaista jedna od najlepših profesija na svetu.

Foto: Nemanja Kovačević, privatna arhiva

Samo morate znati da su za nju potrebne pre svega ISTINA, PROFESIONALNOST, ETIКA i HRABROST! Кao neko ko je 14 godina u medijima, nudim Vam i stručnu pomoć kako bi uspešno stekli te glavne osobine i vrline koje novinari moraju da imaju da bi se bavili tom profesijom.

Nije mi jasno kako ne znate da sam novinar, s obzirom da ste bili gost u mojoj emisiji i da smo ranije sarađivali. Napominjem da sam vrlo jasno u zahtevu naznačio da dokumentaciju tražim u svojstvu novinara, prema tome jasno je da stojim iza svojih reči i da nema potrebe da sumnjate u to da dokumentaciju tražim kao novinar. Uostalom, na svetskom pretraživaču Vikipedija, možete pročitati moju biografiju, pod uslovom da znate da koristite internet.

Siguran sam u to da će nadležni organi vrlo brzo utvrditi po kom pravnom osnovu tražite moje legitimisanje kao i da će Međunarodna federacija novinara i novinarska udruženja to javno osuditi…

Nemanja Kovačević,
novinar

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x