Neobična slika u selu kraj Merošine: Spomenik i grob u dvorištu, na zadušnice ovde pale sveće, jer je to bila dedina želja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Nadgrobni spomenik u dvorištu porodične kuće usred sela, na samo 100 metara od seoske škole…neobična slika za sve one koji prvi put dođu u selo Krajkovac u blizini Merošine, ne i za meštane koji za ovu priču znaju od 1969. godine kada je ovde sahranjen Sreten Rakić.

Da bude baš ovde sahranjen bila je poslednja želja samog Sretena, potvrđuje za Srbija Vesti njegov unuk Vlasta Rakić.

On dodaje da je ovoj odluci tada doprinelo i to što baš tada kada je deda umro, jeste bio vikend i opština nije radila, pa su oni morali da završe sve u svoj režiji. Kako je ovo bila poslednja želja domaćina niko nije želeo da ide protiv toga.

“Kada su praznici i zadušnice zapalimo sveće i ovde u dvorištu ali idemo i na seosko groblje gde su sahranjeni svi. Supruga i sin Sretena Rakića isto su sahranjeni na groblju. Kada bi danas opet odlučivali gde dedu da sahranimo verovatno bi  to bilo isto ovde, jer je to bila njegova želja, to je amanet, to mora da se poštuje”, kaže Vlasta.

On dodaje da je u početku bilo malo neobično da se grob nalazi u dvorištu, deca su zalazila da pogledaju a komšiluku je bilo čudno kada i noću ostanu upaljene sveće.

Nadgrobni spomenik u dvorištu porodične kuće u Krajkovcu; Foto: M.Vodeničarski

Danas meštanima to više nije interesntno, iznenade se samo oni koji prvi put kroče u Krajkovac.

“Kuća je bila malo gore, ovde je bio voćnjak. Morali smo da ispoštujemo dedinu želju koji nije hteo da bude sahranjen na seoskom groblju jer je tvrdio da je tamo gužva”, završava Rakić.

Možda za one koji ne žive u Krajkovcu ovo i dalje jeste neobična priča, za meštane sela tek samo jedna od brojnih koje ovo selo kraj Merošine krije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niške Vesti (@niskevesti)

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x