Nestorović: Radna grupa će kontrolisati izborni proces i izvršiti reviziju biračkog spiska

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Printscreen Youtube.com/@DnevnikNovaS
Podelite vest

Poslanica Ekološkog ustanka advokatica Danijela Nestorović izjavila je danas da će usvajanje izmena Zakona o jedinstvenom biračkom spisku omogućiti reviziju biračkog spiska koji će sprovesti Radna grupa za kontrolu izbornog procesa.

Nestorović je agenciji Beta kazala da će izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku u Skupštini Srbije biti usvojene danas ili eventualno u ponedeljak i da će odmah stupiti na snagu.

“Članovi Radne grupe za sprovođenje preporuka ODIHR-a će imati mogućnost uvida i kontrole biračkog spiska uz saradnju s predstavnicima MUP-a i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Birački spisak biće zaključen 17. maja”, kazala je poslanica.

Na pitanje Bete da li će Radna grupa uspeti da za samo pet dana izvrši reviziju biračkog spiska, Nestorović je kazala da će biti formirana komisija koja će odmah početi s radom na sređivanju biračkog spiska.

“Prema Krivičnom zakonu, za falsifikovanje rezultata glasanja predviđena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora”, navela je ona.

Na dnevnom redu današnje sednice republičkog parlamenta je predlog izmena Zakona o jedinstvenom biračkom spisku kojim se predviđa da svi birači koji su promenili prebivalište nakon 3. jula 2023. godine ne mogu da glasaju na novoj adresi.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x