Nestorovićeva poslanička grupa vratila pola miliona evra, protive se trošenju novca za kampanju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Jutarnji Program TV Happy video printscreen
Podelite vest
Zamenica šefa poslaničke grupe “Mi – glas iz naroda prof. dr Branimir Nestorović” Jelena Pavlović izjavila je danas da je ta poslanička grupa u državni budžet vratila 60 miliona dinara (oko pola miliona evra), koje je dobila za predizbornu kampanju.

Ona je novinarima u skupštini Srbije rekla da se ta poslanička grupa protivi takvom trošenju novca iz budžeta, iz kog je oko 10 miliona evra izdvojeno za sve stranke, zbog čega su uradili analizu koliko je ko potrošio.

“Naravno, prednjači Srpska napredna stranka (SNS) sa svojim partnerima koja je potrošila više od 3,7 miliona evra iz budžeta i još toliko sopstvenih sredstava”, kazala je Pavlović.

Ocenila je da se politika u Srbiji svela samo na biznis, i da je njihova poslanička grupa jedina u ovom izbornom procesu koja je vratila novac u budžet.

“Ovaj novac su dobile i poslaničke grupe koje su osvojile isti broj poslaničkih mandata kao i mi, ali svi na neki način našteluju razne fakture, tako da je većina njih na kraju u budžet vratila ‘nula dinara'”, kazala je Pavlović.

Dodala je da njihova poslanička grupa ne želi da učestvuje u pregovorima vlasti i opozicije o izbornim uslovima, jer ne žele da razgovaraju o stranim zahtevima, ali da upućuje zahtev da vreme na svim televizijama bude jednako za sve učesnike izbora, kao i novac koji se dobija iz budžeta, bez obzira na broj poslanika.

Poslanik Branimir Nestorović komentarisao je vest da je Aleksandar Pavić navodno napustio tu poslaničku grupu i ocenio je da je taj “specijalni rat” protiv njih počeo jer prema poslednjim anketama imaju podršku od devet odsto.

“Juče je Tanjug objavio da je Aleksandar Pavić napustio pokret zbog toga što ja imam hrvatski pasoš – ništa luđe u životu nisam čuo”, kazao je Nestorović.

Naveo je da su u trenutku kada se pojavila ta vest, Pavić i on bili kod notara da registruju grupu građana za predstojeće izbore. Na Nestorovićeve ocene, reagovao je novinar Tanjuga koji je kazao da se radi o grešci a ne o “specijalnom ratu”.

“Neozbiljno je da medijska kuća koja je bila zvanična agencija bivše Jugoslavije prenosi informacije sa lažnog naloga. Prošle nedelje sam tako pao i teško se povredio, to je postao manir. Vi kao novinari znate šta je vest a šta demanti. Molim vas da proverite sve vesti koje objavljujete, imate naš zvaničan mejl i Telegram nalog i dobićete informacije iz prve ruke”, rekao je Nestorović.

Dodao je i da je od prethodne konferencije za novinare te poslaničke grupe, ljude “samo zanimalo da li će da daju pare njihovoj otpadničkoj grupaciji”.

“Njihova dva poslanika nikada nisu došli, ni na jedno zasedanje sem na konstitutivnu sednicu, da verifikuju mandat. Jedan poslanik, koji je i potpredsednik skupštine, sedeo je juče pored ambasadora Hila (na sastanku o izbornim uslovima)”, rekao je on.

Nestorović se osvrnuo i na predstojeće glasanje u UN o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, navodeći da Srbija, sa druge strane, nije uspela da se izbori za rezoluciju o genocidu u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH).

“Narod koji je izložen neprekidnom genocidu 100 godina, nije još uvek uspeo da usvoji nijednu rezoluciju o tuđem genocidu, a od nas se traži da priznamo naš genocid”, kazao je Nestorović.

Poslanik Aleksandar Pavić takođe je odbacio navode da je napustio poslaničku grupu, navodeći da je izvor za vest bila objava na Tviter nalogu sa njegovim imenom, i naglasio da on nema nalog na toj društvenoj mreži.

Osvrnuo se na sastanke vlasti i opozicije, navodeći da njegova poslanička grupa od početka principijelno nije želela da učestvuje u “ispunjenju stranih zahteva”, čak i pre nego što su se pojavili ambasadori SAD Kristofer Hil i EU Emanuele Žofre.

“Smatramo da su svi koji su bili na sastanku, koji nisu ustali kada su videli Hila i Žofrea, zajedno učestvovali u poniženju skupštine”, naveo je Pavić.

On je osudio sve koji su učestvovali u tom sastanku, “na prvom mestu vlast koja je omogućila da na sastanku budu Hil i Žofre”.

Komentarišući predstojeće glasanje u Savetu Evrope (SE) o članstvu Kosova u toj organizaciji, poslanica Bogdana Grifit Koljević ocenila je da je to, uz najavu razmatranja rezolucije o “genocidu” u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, deo “sinhronizovane političke akcije protiv Srbije i Republike Srpske”.

“Kosovo nema pravo na članstvo u SE kao što nema pravo ni na članstvo u UN. U pozadini tog zahteva vidimo isto što i na primeru RS. Kao što se pokušava proturiti sramna rezolucija u Generalnoj skupštini UN, tako pokušavaju da legalizuju lažnu državu Kosovo. To je akcija koja ima za cilj proglašavanje celokupnog srpskog naroda s obe strane Drine, genocidnim narodom”, rekla je Grifit Koljević.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x