Netransparentna i sumnjiva prodaja kule Geneks, tajkuni kupuju simbole Beograda, a građani ćute

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Ekološki ustanak ocenio je da je prodaja poslovne polovine Geneks kule u Novom Beogradu za 2,4 milijarde dinara (20,5 miliona evra) bila “netransparentna i izuzetno sumnjiva” i zato zahteva hitno poništenje ugovora o kupoprodaji i pokretanje istražnog postupka zbog, kako je navedeno, “očiglednih koruptivnih radnji u koji je umešan i vrh režima Aleksandra Vučića”. Poslanik opozicione stranke Zajedno u Skupštini Srbije, Đorđe Miketić, ocenio je da simbole Beograda kupuju tajkuni, a stručnjaci i građani se ne protive rušenju i pljačkanju grada.

“Iako stanari zgrade tvrde da nije oformljena Skupština poverilaca i da zgrada ne sme da se proda, od sedam zainteresovanih ponuđača, kupac je firma ‘Eureka Bar’, osnovana sa 25.000 dinara upisanog kapitala, čiji je sadašnji direktor Marko Milovanović, a osnovna delatnost Usluge pripremanja i posluživanja pića”, navedeno je u saopštenju.

Ekološki ustanak je saopštio da je firmu za točenje pića “Eureka bar” osnovao Aleksandar Kajmaković, poznat pod nadimkom Aca Bosanac, u čiji je automobil podmetnuta bomba 2002. godine u Budvi i koji je pre dve godine hapšen zbog saradnje s Veljkom Belivukom.

“Prema nezvaničnim tvrdnjama, Aca Bosanac je osumnjičen za pranje para Veljka Belivuka i vođenje njegovih firmi na svoje ime i smatra se desnom rukom Predraga Rankovića Peconija, na koga je 2017. godine pucano u hotelu ‘Prag’ u Beogradu. Na proslavi u hotelu na kojoj se dogodio incident, bili su Andrej Vučić, brat predsednika Republike Aleksandra Vučića i Petar Panić, telohranitelj Vojislava Šešelja, kao njegovog duhovnog oca”, nevedeno je u saopštenju.

Zbog toga Ekološki ustanak “zahteva hitan poništaj ugovora o kupoprodaji kule Geneks i pokretanje istražnog postupka zbog očiglednih koruptivnih radnji u koje je umešan sam vrh režima Aleksandra Vučića, koji se na ovaj način odužuje navijačkim bandama protiv kojih tobože vodi sudske postupke”.

“Kula Geneks ne sme biti kupljena krvavim novcem. Aleksandru Vučiću i vladajućoj kriminalnoj vrhuški poručujemo da njihove milionske afere neće ostati nekažnjene i da će svaki krivac biti priveden pravdi. Od republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac zahtevamo da izađe iz ‘mišje rupe’ u koju se sakrila i da počne da obavlja posao za koji je plaćaju građani Srbije”, saopštio je Ekološki ustanak.

———————————————————————

Poslanik opozicione stranke Zajedno u Skupštini Srbije, Đorđe Miketić, ocenio je da simbole Beograda kupuju tajkuni, a stručnjaci i građani se ne protive rušenju i pljačkanju grada.

On je povodom prodaje poslovnog dela Geneks kule u Novom Beogradu u saopštenju naveo da je “otišao još jedan simbol grada, ali i simbol jedne epohe koji je svedočio da je Beograd nekada bio deo sveta, sa svojim progresivnim idejama koji je dao nemali doprinos u stvaranju univerzalne kulture zasnovane na jednakosti, humanizmu i modernizmu”.

“Sama prodaja Geneks kule jednom tajkunu koji se krije iza drugog tajkuna – takođe je jedan simbol, slika i prilika našeg novog društvenog ideala: pohlepe i ćutnje.To su vrhunske vrednosti kojima se danas klanjamo i koje razumemo. Da nije tako, nikada ne bismo dozvolili da nam otmu železničku stanicu, ruiniraju Kalemegdan, Kosančićev venac, Vračar, obale reka, poruše brojne bisere arhitekture od istorijskog značaja…”, naveo je Miketić.

On je istakao da će tajkuni i lopovi uvek postojati, ali je pitanje šta čini struka i građani da ih spreče da preuzmu sve što je vredno.

“Nisu oni nikakvi maheri koji su svojom veštinom nama zavladali, već beskrupulozni nasilnici kojima se mi pognute glave sklanjamo sa puta. Oni tutnje i otimaju, dok arhitekte, istoričari umetnosti, studenti, sudije, činovnici, građani… ćutke tvituju. Mada dobar deo im i pomaže u tome, setimo se bivšeg dekana arhitekture koji je razorio zgradu Ikarusa u Zemunu. Tako izgleda Beograd danas, pun kolaboracionista tajkunskim okupatorima”, naveo je Miketić u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x