Nezadovoljni poljoprivrednici Banata i Stiga protesnom vožnjom traže poštovanje dogovora sa Vladom

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube AgroJug printscreen video
Podelite vest

 Poljoprivrednici Stiga i Banata jutros su protesnom vožnjom traktorima kroz grad Požarevac i sela tog dela Vojvodine  izrazili nezadovoljstvo niskim cenama žitarica i traže od države da uredi tržište.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika “Stig” Nedeljko Savić rekao je da od države traže da uredi berzu poljoprivrednih proizvoda.

“Naša parola je ‘Poljoprivrednici su gladni’ jer je kilogram kukuruza 13 dinara. Za 100 litara nafte potrebno je prodati oko 1.500 kilograma kukuruza po toj ceni”, rekao je Savić.

Predsednik Udruženja “Složni pidikanci” (nadimak meštana Bavaništa) Jovan Jovanov rekao je da su vožnju kroz sela Banata započeli u 8.00 i da je to samo  znak upozorenja Vladi Srbije da ispuni uslove iz sporazuma koji je potpisan u maju ove godine.

“Tražimo, kako je i dogovoreno u maju, da se reguliše tržište žitarica jer su cene niže nego na berzama u okolnim zemljama, da dizel sledeće godine na pumpama košta po ceni bez akcize, a ne da platimo punu cenu na pumpi, pa da čekamo povražaj 50 dinara tog poreza jer nije tako dogovoreno”, rekao je Jovanov za Betu.

Dodao je da su ove godine subvencije po hektaru povećane na 18.000 dinara, a da se nagoveštava mogućnost da 2024. godine budu, minimalno 12.000 dinara.

On je rekao da država planira i da premija za mleko 2024. godine bude minimalno 15 dinara po litru, a da je ove godine bila 19 dinara.

Jovanov je rekao da neće slati novi zahtev Vladi Srbije za ispunjenje dogovora iz maja, ali da će biti ostavljen rok, možda do 15. novembra, da prihvati zahteve.

Naveo je da ni tvrdnja ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković o plaćenim dugovima prema poljoprivrednicima nije uverljiva jer “na terenu” ima dosta poljoprivrednika koji tvrde da im nisu isplaćena potraživanja.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x