Nikezić (SSP): Umesto profesionalizacije učvršćuje se partijsko upravljanje u EPS-u

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: EPS
Podelite vest

Potpredsednik Stranke slobode i prave (SSP) Dušan Nikezić ocenio je danas da ni najnovije promene u Elektroprivredi Srbije (EPS) ne idu u smeru profesionalizacije upravljanja, već potpuno suprotno, jer, kako je naveo, vlast novim Statutom dodatno steže partijsku kontrolu i to samo godinu dana nakon što je prethodni partijski direktor doveo EPS do “prosjačkog štapa”.

“Novim Statutom je predviđeno da najviši organ upravljanja postane Skupština sa samo jednim članom, verovatno ministarkom Dubravkom Đedović koja nema dana iskustva u sektoru energetike. Zar im zaista nije bio dovoljan jedan Mića Grčić i šteta od tri milijarde evra koju je izazvao ovaj partijski poslušnik bez škole i znanja”, rekao je Nikezić u Kostolcu na tribini “Srbija u EU 2030”, saopštio je SSP.

Prema njegovim rečima, da je EPS imao profesionalno rukovodstvo, nikada se ne bi desilo da ostane bez uglja, da ima havarije na nedeljnom nivou, da bude primoran da uvozi struju 365 dana za redom za više od milijardu evra ili da ostvari gubitak veći od 800 miliona evra.

“Ne bi bilo moguće ni da se nakon potpisivanja ugovora o izgradnji sistema za odsumporavanje 2010. godine, prvo čeka na izgradnju do 2017. godine, zatim da se ne pusti u rad do 2020. godine, a da se sad uključuje samo povremeno, čime se nepotrebno nastavlja ugrožavanje zdravlja građana Kostolca”, kazao je Nikezić.

On smatra da je slično i sa novim blokom B3 u Kostolcu, za koji je ugovor takođe potpisan 2010. godine, kamen temeljac postavljen tek 2017, a još uvek nije završena njegova izgradnja, “što je još jedan od razloga za nedostatak struje prošle godine”.

“Zato SSP već godinama insistira na uvođenju vanrednog stanja u celom engergetskom sektoru, na imenovanju profesionalnog rukovodstva i utvrđivanju odgovornosti za sve u lancu odlučivanja”, zaključio je Nikezić.

Narodna poslanica SSP-a Jelena Milošević je podsetila da je Kostolac, zajedno s Požarevcem, izgubio 9.000 stanovnika u poslednjih 11 godina.

“Ovaj podatak i ne čudi jer od dolaska SNS zaposleni na kopovima imaju niže plate i manji obim radničkih prava u odnosu na zaposlene u EPS-u. Druga privreda u Kostolcu ne postoji, pa ako ne radite u elektrani ili na kopovima, velike su šanse da ćete otići iz Kostolca, jer nemate gde da se zaposlite”, kazala je ona.

Milošević je istakla da je postrojenje za odsumporavanje, u koje je uloženo 130 miliona dolara, pušteno u rad tek nakon dolaska Marinike Tepić u Kostolac i ogromnog pritiska javnosti.

“Niko ne zna zašto ovo postrojenje nije radilo, a to je za posledicu imalo enormno zagađenje vazduha što je dovelo do porasta broja obolelih od tumora i sve većeg broj ljudi s oboljenjima disajnih organa. Zbog toga niko nije odgovarao”, zaključila je Milošević, saopštila je SSP.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x