Nikezić: Vučićeve mere su skup iznuđenih predizbornih obećanja, nemaju pokriće u budžetu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen TV NOVA S
Podelite vest

Potpredsednik Stranke slobode i pravde ocenio je danas da su predložene mere predsednika Srbije Aleksandra Vučića skup iznuđenih predizbornih obećanja, koja nemaju nikakvo pokriće u budžetu i finansiraće se isključivo dodatnim zaduženjem svih građana Srbije.

“Javne finansije zemlje su već u ozbiljnim problemima, što se vidi po padu prihoda od PDV-a od 5,6 odsto, uprkos inflaciji od 15,1 odsto, zbog čega smo samo u poslednjih šest meseci morali da se zadužimo tri milijarde evra i povećamo javni dug na 35,5 milijardi evra. Očigledan nedostatak budžetskih sredstava vidi se po subvencijama koje su u aprilu bile 25 odsto niže, a kapitalne investicije duplo niže nego u aprilu prošle godine”, naveo je Nikezić u saopštenju.

Istakao je da “umesto ozbiljnih mera za borbu protiv inflacije”, građani su dobili najavu da će hleb Sava pojeftiniti 5 odsto, iako je pšenica u poslednjih godinu dana pojeftinila 30 odsto.

“Predložena povećanja plata neće pokriti ni inflaciju, koja je u 2023. godini zvanično projektovana na preko 11 odsto, tako da ni u ovoj godini nema ni govora o boljem životu građana. Predložene mere su samo nastavak ekonomske politike ove vlasti koja se svodi na prekomerno zaduživanje zemlje, zbog čega je Srbija na samom dnu regiona po ekonomskom rastu i među četiri najsiromašnije zemlje u Evropi”, rekao je Nikezić.

Naveo je da SSP smatra da su prioriteti Srbije obrazovanje, ulaganje u domaću privredu, nauku i nove tehnologije, smanjenje zagađenja životne sredine, veće plate i pristojni uslovi rada u zdravstvu, kao i ulaganje u kulturu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x