Nikitin: Ako završim u Rusiji poslaće me u koloniju i mučiti, to je sudbina opozicionara u Rusiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen Aldžazira Balkan
Podelite vest

Antiratni aktivista Petar Nikitin, koji je nedavno zadržan na beogradskom aerodromu a zatim pušten da uđe u Srbiju, rekao je da “nema sumnje da će, ukoliko završi u Rusiji, biti poslat u koloniju i mučen jer to je sudbina opozicionara u Rusiji”.

“Zakonski sistem Rusije je sistem takozvane kaznene kolonije. Osuđenik ne ide u zatvor, šalju ga u koloniju, a ima različitih režima: strogi, srednji i laki. U Rusiji je više od 1.000 političkih, opozicionih zatvorenika po kolonijama. Aleksej Navaljni, jedan je od njih. Kolonije su po celoj zemlji, ali ima ih i u Sibiru”, rekao je u intervjuu za nedeljnik NIN Nikitin, koji je oženjen Srpkinjom a od 2016. ima boravišnu dozvolu i živi u Beogradu.

On je rekao da je “sve to vrsta gulaga, ali bez prinudnog ropskog rada kao u vreme Staljina”, napominjući da “ljudi koji protestuju u Rusiji mogu biti optuženi za državnu izdaju i mogu završiti u koloniji doživotno”.

“Zato su opozicionari koji nastavljaju borbe unutar Rusije pravi heroji. Ja nisam neki heroj. Srbija bez obzira na sve probleme koje imamo ovde, ipak je mnogo slobodnija zemlja u odnosu na Rusiju. Ne možete porediti moju dvodnevnu avanturu na aerodromu sa sudbinom, na primer Navaljnog, koji je u Rusiji isto radio što radim ja ovde, objavljivao činjenice, organizovao antiratne skupove”, naglasio je Nikitin.

Kako je objasnio, “prvo su počeli da ga hapse, provodio je po pola godine u pritvoru, zatim su ga gonili po izmišljenim ekonomskim optužbama a onda su probali da ga otruju”, i dodao: “Uhapsili su ga, 900 dana drže ga u koloniji, sude zbog ‘ekstremizma’ i prete do 30 godina zatvora”.

“Odnos njegove sudbine i moja avantura na aerodromu, to je odnos između diktature u Rusiji i blagog autoritarnog režima u Srbiji”, rekao je Nikitin.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x