NIN objavio širi izbor za najbolji roman godine

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Nedeljnik NIN printscreen
Podelite vest

Beogradski nedeljnik NIN objavio je danas širi izbor žirija za svoju “Nagradu za najbolji roman godine” za 2022.

Od 177 romana primljenih na konkurs, 31 ulazi u širi izbor. Lista je uređena hronološki, po redosledu stizanja prijava, saopštio je nedeljnik.

To su roman Gorana Babića ” Vidno polje”, delo Slobodana Tišme “Astal, tiš, riba, friš, život pesnika”, roman Branka Rosića “Dolazak matadora”, delo Vedrane Rudan: “Doživotna robija”.

Na spisu su i romani Jelene Lengold “Lakonogi dan”, Vladimira Jaćimovića “Povratak na Zejrek”, Danice Vukićević “Unutrašnje more” i Siniše Soćanina “Mapa oproštaja”.

Odabrani su i romani Zorana Maravić “Ne može sunce da čeka”, Bore Ćosiće “Bergotova udovica”, Milana Tripkovića “Klub istinskih stvaralaca” i Gorana Petrovića “Papir sa vodenim znakom”.

Na listi su i romani Gorana Petrovića “Ikonostas sveg poznatog sveta”, Saše Mladenovića “Kozji ustanak” i Saše Dimoskog “Izmedju svetova – Hronika sa zvučnim bukmarkerima”.

Tu su i romani Bojana Vasića “Vlastelinstva”, Ana Marije Grbić “Mrtvi na dodir”, Saše Savanovića “Novo sada”, Vladimir Mirkov Živanovića “Slepi putnik” i Olivere Zulović ” Priručnik za solidan život”.

Na listi su i dela Vladimira Kopicla “Paklena putarina”, Gorana Markovića “Doktor D.”, Predraga Crnkovića “Istorija tajnih službi u Srbiji 1835-1903″, Mirjane Drljević ” Niko nije zaboravljen i nilega se ne sećamo”.

U širem izboru su i romani Uglješe Šajtinca “Koljka i Sašenjka”, Marijane Čanak “Klara, Klarisa” Predraga Markovića “Zemunkska knjiga mrtvih” i Miloša K. Ilića ” Deca nedodjina”.

Tu su i romani Dalibora Pejića “Mesečari”, Mirjane Novaković “Mir i mir”, Vide Davidović “Mučnina: o neodrastanju”.

Žiri čine Teofil Pančić  – predsednik, Marija Nenezić, Žarka Svirčev, Milena Đorđijević i Goran Korunović.

U NIN-u od 12.januara biće objavljen uži izbor, s kratkim prikazima romana.

Najuži krug i razgovore s finalistima biće objavljen 19. januara, a ime dobitnice ili dobitnika NIN-ove nagrade članovi žirija saopštiće 23. januara.

Prva NIN-ova nagrada za roman godine je dodeljena 1954. Dobrici Ćosiću za roman “Koreni”, a za 2021. je tu nagradu dobila Milena Marković za roman “Deca”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x