Niš: Brat koji je pokušao da ubije brata od strica bio uračunljiv

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: B.Lj.
Podelite vest

Svedočenjem veštaka neuropsihijatra Zavoda za sudsku medicine u Nišu Anđelke Ilić, u Višem sudu u Nišu juče je nastavljeno suđenje Predragu Laziću (29) iz sokobanjskog sela Resnik optuženom da je sekirom pokušao da ubije brata od strica Jovana Lazić.

Anđelka Ilić je pred Višim sudom kazala da je on bio svestan svojih radnji i upravljao svojim postupcima bez obzira na to što je u vreme izvršenja zločina bio pod dejstvom alkohola od 1.5 promila te što je ispoljavao i određene manjkavosti kao posledicu odrastanja u teškim uslovima.

Neuropsihijatrijsko veštačenje je jedno od ključnih za krivičnu odgovornost s obzirom na to da osim ublažavanja kazne može značiti i izricanje mere bezbednosti obaveznog lečenja umesto zatvorske.

U slučaju Predraga Lazića, neuropsihijatar nije našao elemente za ublažavanje krivične odgovornosti na kojima je insistirala njegov branilac Minja Pantić Cvetković.

“Okrivljeni je bio pod dejstvom alkohola što utiče na izmene psihičkih funkcija i odražava se na ponašanje. U takvim situacijama ispoljavaju se nagonski podsticaji zbog slabe kontrole ponašanja. Optuženi jeste bio u stanju povišene emocionalne napetosti sa sadržajem besa zbog verbalnog sukoba koji je prethodio fizičkom. Takiođe, imao je i osećaj straha zbog tog fizičkog sukoba”, kazala je Anđelka Ilić.

Branilac je upitala veštaka da li je Lazić preosetljiva ličnost što bi objasnilo njegovu reakciju koja se umalo kobno završila za njegovog brata.

“U svom nalazu navela sam da se radi o osobi koja je odrastala u otežanim okolnostima, uz nedovoljnu bliskost, a kasnije i potpuno odsustvo majke što ga je učinilo osetljivim. Odrastao je u maloj sredini bez životnih izazova koji bi uticali na njegovo kvalitetno sazrevanje i bolji način reagovanja u stresnim situacijama”, objasnila je veštak.

Branilac je zatim upitala da li bi to kompromitovalo Lazićeve sposobnosti da shvati značaj svog dela i upravlja postupcima ali je veštak bila isključiva da je ona bila smanjena ali ne i bitno (što bi bio osnov za ublažavanje odgovornosti). P

redrag se pred sudom branio ističući da brata nije udario sekirom , već da su oni tokom sukoba navodno zagrljeni pali na klupu na kojoj je sekira stajala oštricom nagore.

Njegov navod osporio je na prethodnom glavnom pretresu veštak Zavoda za sudsku medicinu Radovan Karadžić objasnivši da Jovanova povreda nije mogla nastati na opisani način već samo zamahom, udarom ili prevlačenjem oštrice sekire.

Povod sukoba su neraščišćeni imovinskopravni odnosi između braće. Suđenje će biti nastavljeno iznošenjem završnih reči. Za pokušaj ubistva za koje se Predrag tereti, propisana je kazna zatvora od pet do 15 godina.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x