Niš ostaje bez Nišvila, od sledeće godine van Srbije?

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija vesti
Podelite vest

Od sledeće godine Niš može ostati bez jedne od najznačajnijih muzičkih manifestacija „Nišvil džez festivala“. Odluku da „Nišvil“ izmesti iz Tvrđave direktor Ivan Blagojević doneo je jer „Nišvil“  više nije ekonomski isplativ. U pregovorima oko izmeštanja festivala je sa dve evropske i dve vanevropske zemlje.

Posle skoro trideset godina Niš će izgubiti mafisteciju  koja je  početkom avgusta dovodila u grad i do sto hiljada turista. Razlog o premeštanju u drugi grad i državu je nerazumevanje, pre svega gradskih vlasti, a onda i Ministarstva turizma Srbije i države. Ministarstvo kulture je ove godine  za “Nišvil” dalo osam odsto novca više, ali je to nedovoljno jer je za organizaciju festivala kojeg je Gardijan svrstao među evropskih TOP 10 potrebno oko milion evra, tvrdi direktor Ivan Blagojević.

” Dobili smo trećinu para manje nego što smo očekivali. Grad  Niš je umesto 36 miliona dinara, ove godine dao 24. Očekivali smo 39,6 miliona. Sa ovim sredstvima koje imamo, “Nišvil” je ekonomski neisplativ”, kazao je Blagojević.

Po njegovim rečima, objašnjavanje i razgovori sa gradskim rukovodstvom trajali su šest meseci, bez rezultata. Ovogodišnji Festival održava se pod sloganom ” još ovaj put”.

“Rano je još da pričamo o tome gde će se “Nišvil” premestiti, u pregovorima smo sa dve evropske i dve vanevropske zemlje. Oni shvataju koliki je benefit imati festival koji u grad  može dovesti sto hiljada turista”, objašnjava Blagojević.

Program na glavnoj bini počinje 11.  i traje do 14. avgusta, dok će programi da ostalim binama, a ima ih 15, početi već petog avgusta. Ove godine Nišvil ima 850 izvođača i tradicionalno dobar pozorišni program sa 15 predstava. Zajedno sa pratećim, planirano je 250 programa.

Da li će Nišvil, kada ga sledeće godine ne bude u Tvrđavi, nedostajati?

“Mislim da neće. Osim par hiljada hodočasnika u Srbiji i Nišu ostali će samo promeniti kanal na televizoru, umesto da slušaju naše žalopojke”, zaključio je Blagojević.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x