Niš slavi gradsku slavu, cara Konstantina i caricu Jelenu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: S.P.
Podelite vest

Niš  3. juna, tradicionalno, obeležava dan Svetog cara Konstantina i carice Jelene kao svoju gradsku slavu. Obeležavanje ovog dana počelo je  31. maja i trajaće do 5. juna.

Grad Niš obeležava slavu Svetog cara Konstantina i caricu Jelenu velikim brojem manifestacija koje će biti rapoređene po čitavom gradu i u čiju su se organizaciju uključile sve ustanove kulture i Gradske opštine.

Obeležavanje slave grada Niša počelo  je 31. maja, svetom liturgijom u kapeli Svetog besrebrenika Kozme i Damjana u kompleksu Vojne bolnice i parastosom Čegarskim junacima na spomen obeležjima , Ćele-kuli i Čegru.

U sredu 1. juna, od 12 časova na centralnom gradskom trgu nastupile su  niške plesne grupe i kulturno umetnička društva, a u Parku „7. juli“ otvorena je izložba pod nazivom „Učtivo vas pozivamo na slavu“, na Letnjoj pozornici nastupila je Bilja Krstić i Bistrik orkestar.

Na stadionu Čair je 2. juna održana manifestacija „Plesom do znanja i zdravlja“, a 2. juna je organizovana i litija kojoj su pristvovali mnogobronji građani.

Praznično bdenije održava se u hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene u petak 3. juna sa početkom od 18 časova, a odmah nakon toga i veče duhovne muzike na aramejskom jeziku.

Posetimo, Rimski car Konstantin Veliki rođen je 27. februara 272. godine u Naisu, današnjem Nišu. Njegove odluke sudbonosno su uticale na istoriju sveta – on je priznao hrišćanstvo, što je presudno doprinelo da postane vodeća monoteistička religija i osnovao je Konstantinopolj, grad ravan Rimu, čime je osigurao da Rimsko carstvo opstane dugo posle pada Rima i zapadnih provincija u 5. veku.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x