Niška Banja dobila izlaz na autoput Niš-Dimitrovgrad

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: N.P.
Podelite vest

Niška Banja dobila je vezu sa autoputem Niš-Dimitrovgrad zahvaljujući saobraćajnici dugoj 1,4 kilometra, čija je izgradnja koštala 3,2 miliona evra, izjavili su danas prilikom obilaska tog puta direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Antić je rekao da će novoizgrađena saobraćajnica od naplatne rampe u Malči do raskrsnice u Proseku povezati puteve Niš-Dimitrovgrad i Niš-Zaječar, čija je prirodna veza prekinuta izgradnjom auto-puta E-80.

„Izgradnjom ovog puta saobraćaj koji ide ka Svrljigu i Zaječaru više neće morati da prolazi kroz Niš, što će tu deonicu skratiti za 19 kilometara, a uz to će i uticati na smanjenje zagađenja u Nišu“, izjavio je Antić.

Prema njegovim rečima, nova saobraćajnica izgrađena je iz ušteda ostvarenih na drugim projektima koji su finansirani sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj.

Vesić je ovom prilikom kazao da Niš u narednom periodu čekaju veliki infrastrukturni projekti i da se težište, kada su u pitanju veliki insfrastrukturni objekti, polako okreće ka tom gradu i Vojvodini.

„Akcenat je pre svega na železničkom saobraćaju. Mi očekujemo da ovog meseca potpišemo ugovor sa Evropskom unijom o izgradnji brze pruge Beograd-Niš“, izjavio je Vesić.

Foto: N.P.

On je podsetio da je u toku izgradnja brze pruge od Novog Sada do Subotice tako da će od sredine 2025. godine vozovi stizati za manje od tri sata od Beograda do Subotice.

Foto: N.P.

„Od Niša do Budimpešte brzu prugu imaćemo 2028. ili 2029. godine. Od Evropske unije dobili smo za to 600 miliona evra i to je najveći grant koji smo do sada dobili od EU“, rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, predstoje novi pregovori sa Evropskom unijom o izgradnji brze pruge od Niša ka Preševu. Vesić je podsetio da će oko Niša biti građena železnička obilaznica, dok će pruga od tog grada do Diitrovgrada biti rekonstruisana.

„Najbitnije je povezati saobraćajno sve delove zemlje jer saobraćajno povezivanje znači da imate nova radna mesta i mogućnosti za dolazak investitora“, kazao je Vesić.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je da novoizgrađena saobraćajnica od petlje u Malči do Proseka predstavlja primer dobre saradnje lokalne samouprave i države, pošto je izgrađena na inicijativu Niša i Svrljiga. Sotirovska je podsetila na predstojeće izmeštanje pruge iz Niša, rekonstrukciju pruge od Niša do Diitrovgrada i izgradnju zgrade terminala na niškom aerodromu.

Foto: N.P.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x