Niška javna garaža “Goran Ostojić” poseduje punjač za elektromobile

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

METRON PUNJAČ: Garaža "Goran Ostojić" (ilustracija)
Podelite vest

Na niškom parkingu „Goran Ostojić“ kod Doma postoji javni punjač srednje snage sa dve konekcije za automobile na električni pogon i hibrid vozila (Plug in). Donatori punjača je organizator prvog virtuelnog sajma automobila City Group iz Niša i PANE AG Group iz Beograda.

Iako u Srbiji još uvek jeste skroman broj vozila koji imaju električan pogon potražnja za ovim modelima je sve veća, a projekcije na svetskom tržištu automobila su takve da za desetak godina čak čitava trećina svih atomobila budu na električni pogon.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je krajem novembra  postavljanje još deset elektropunjača na auto putevima kroz Srbiju, pa će ih nakon sprovedenog tendera biti ukupno 15. On je dodao da je u toku tender za još uređaja za brzo punjenje elektromobila.

Prikaz na sajtu PlugShere.com

Auto punjačima za elektromobile pokriveni su veći gradovi u Srbiji ali većina njih nije javna. U Nišu već postoji šest punjača ali su oni postavljeni u dvorištima niških hotela i privatnih zdanja, a elektromobil koristi i jedna banka koja ima svoj punjač.

Upravo na aplikaciji PlugShere mogu da se provere postojeće lokacije punjača a uskoro će na ovu mapu biti upisan i prvi javni punjač koji je upravo postavljen kod Doma zdravlja u Nišu.

Srbija daje subvencije za kupovinu automobla na elektični pogon čak 5000 evra, 2.500 za hibride i 3.500 za hibride koji su Plug in.

Prema rečima direktora JKP „Parking servis“ Dejana Dimitrijevića izabrana je garaža kod niškog Doma zdravlja upravo zbog toga što je ideja bila da prvi javni punjač bude postavljen u prvoj javnoj garaži koju je Niš sagradio a uz to ovo parkraište se nalazi u samom gradskom jezgru.

Na niškom javnom punjaču koji je postavljen u garaži kod Doma zdravlja istovremeno mogu da se pune dva automobila.

Dva parking mesta uz punjač su vidno obeležena zelenom bojom i nalaze se nadomak same kućice za naplatu parking karata.

Punjač marke METRON koji je proizveden u Sloveniji je snage 22 kilovata i spada u srednje jake, gde maleni ZhiDou npr. može da se napuni za 3 sata do 100%.

Karakteristike ovog modernog punjača koji je prvi javni punjač za elektro i hibridna vozila (Plug-in) u gradu:

  • Kompatibilan je sa svim mrežama – Ima jednostruki i dvostruki konektor (Tip 2 ili Schuko)
  • Ima LED indikator -Nezapaljiv je i otporan na vandalizam -Sama konstrukcija napravljena je od nerđajućeg čelika
  • Raspon temperature koji može da punjač istoleriše je od -25 do +60 stepeni Celzijusa
ZHIDOU D2

Dok nečujno krči put krotko prolazeći kroz zagušene bulevare, svojom posebnošću privlači veliki pažnju…tako izgleda vožnja ZhiDou D2 modela koji već nekoliko godina krstari srpskim putevima, trenutno jedan takav plavušan “član je” redakcije Vidi Srbiju.

Niko ne ostaje ravnodušan kada se on tako neobičan pojavi, u Nišu poslednjih nedelja izaziva veliku pažnju.

Firma ZhiDou Cenntro Balkan je ekskluzivni distributer elektro vozila Zhidou i Električnih dostavnih vozila Cenntro. Ona posluje na tržištu Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine jer je očekivano da će ubrzo električna vozila, električni auto, auto na struju, elcar, elektro auto, vozim na struju, ev car i ostali nazivi postati savim uobičajena stvar.

Puno prednosti ima vožnja na struju a to su jeftinija vožnja, minimalni servisni troškovi kao i jednostavno punjenje. Zaštita životne sredine jedan je od prioriteta življenja poslednjih decenija, električna vozila uklapaju se baš u tu priču je je vožnja elektromobila pravo uživanje jer je samo upravljanje vozila ugodno, i gotovo se radi o bešumnoj vožnji bez zagađivača.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x