Niški kantautor Bane Jovanović drugi na muzičkom festivalu u Hrvatskoj

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: privatna arhiva
Podelite vest

 Na 16. Međunarodnom festivalu zabavne muzike „DarFest 2021“ u Daruvaru u Hrvatskoj, niški kantautor Bane Jovanović predstavio se pesmom „Budan sanjam“ i osvojio drugo mesto. On je prvi izvođač iz Srbije čija je pesma prošla selekciju stručne komisije, ušla u dvadeset dve najbolje i stekla pravo da se nađe na zvaničnom festivalskom CD-u i emituje na radio stanicama širom Hrvatske. Za pesme koje će biti nagrađene glasila je publika, a Bane ne krije najpre iznenađenje a potom i zadovoljstvo što se njegova pesma našla među pobedničkim numerama.

“Javni konkurs za festival u Daruvaru je izašao oktobra i slučajno sam naišao na njega. Odlučio sam da se prijavim mada  nisam imao neka velika očikavanja tako da me je ova nagrada i iznenadila ali mi puno i znači. „DarFest“ je jedan od najznačajnijih muzičkih festivala u Hrvatskoj na kom su prethodnih godina nastupali Goran Karan, Tereza Kesovija, Vanna, Emilija Kokić, Jacques Houdek, Severina je počela na tom festivalu. Bilo mi je interesantno da probam. Niko sa ovih prostora godinama nije nastupao na tom festivalu pa je to za mene bio još jedan izazov. Poslao sam pesmu. Nisam očekivao da dobijem ni odgovor, a eto dobio sam nagradu”, kaže Bane Jovanović.

Za pesmu “Budan sanjam” muziku je radio Bane,aranžman je radio Marko Stojković, Luka Radulović je svirao gitaru a Jelena Petković je otpevala prateće vokale.

“Po završetku konkursa dobio sam  obaveštenje da je pesma prošla selekciju i da je ušla u među 22 najbolje kompozicije.Konkurencija je bila više nego jaka jer je na festival stiglo više kompozicija nego svih ovih 16 godina. Festival je  zbog epidemiološke situacije održam onlajn i trajao je jedan duži period. Organizator nas je o svemu obaveštavao, o toku glasanja i slično”, objašnjava Bane.

Festival organizuje Pučko otvoreno učilište Daruvar i održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Hrvatske.

 “Oni su na svom sajtu i jutjub kanalu izbacivali jednu po jednu pesmu, na svojoj grupi, i predstavljali svakog pevača. Za izabrane  pesme je preko gugl upitnika moglo da se glasa nedelju dana. Kada se sve završilo oni su izbacili listu. Ostao sam bez reči kada sam video da se moja kompozicija nalazi na drugom mestu i da sam osvojio drugu nagradu. Komentari na društvenim mrežama su bili izuzetno povoljni, a organizator festivala  je u svom intervjuu govorio o tome da sam jedini učesnik iz Srbije koji je ušao u finale i dobio nagradu. Ostali učesnici su bili u najvećem broju iz Hrvatske, nekoliko njih iz Slovenije i iz Bosne ali izvođači žive u Hrvatskoj”, dodaje Bane.

I sada, kada je nagrada stigla, Bane ne može da veruje šta se dogodilo.

 “Presrećan sam svakako zbog nagrade ali i zbog činjenice da samo izašli iz Srbije. Ovo je ipak međunarodni festival. Pesma se nalazi i na zvaničnom CD festivala i pobedničke pesme uveliko emituju njihove radio stanice”, kaže Bane koji, čini se, još ne veruje šta se dogodilo.Statua koja mu pripada nakon osvojene nagrade je odmah nakon proglašenja pobednika stigla na njegovu adresu, ali se njemu i dalje čini da “budan sanja”.

Učesnik mnogih festivala u Srbiji i regionu i dobitnik više nagrada i priznanja.

 “Sa ovom imam 16 festivalskih nagrada i pet  godišnjih nagrada.Dobijao sam nagrade za inetrpretaciju, za muziku, za tekst. Među pet godišnjih nagrada nalaze Beogradski pobednik 2018. i Beogardski pobednik 2020.godine, onda Prvi Oskar Srbije 2019.godine za pop pesmu godine i Balkanska nagrada za 2019.godine za kantautora godine i nagrada za najuspešniji album pop muzike. Nagrada je dodeljena od strane 62 lokalne i regionalne televizije na čelu sa Studiom B.

Osim muzike, Bane Jovanović ima još jednu ljubav – matematiku, koju predaje u Osnovnoj školi “Car Konstantin” u Nišu i Gimnaziji u Beloj Palanci.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x