Nišlija Bane Jovanović predstavnik Srbije na muzičkom festivalu “Marko Polo” na Korčuli

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Bane Jovanović Foto: Luka Rsdulović
Podelite vest

Na 27.  Međunarodnom  festivalu pesme i vina “Marko Polo” koji se održava od 15. do 17. jula na Korčuli u Hrvatskoj, Srbiju će predstaviti kantautor Bane Jovanović iz Niša. On će na festivalu pevati svoju kompoziciju “Nikad se više ne ponovilo”, za koju je aranžman uradio Marko Stojković, takođe Nišlija.

Marko Polo Fest na  ostrvu Korčula osnovan je 1996. godine i od tada se svake godine organizuje u čast pesme i vina. Na festivalu koji ima tradiciju dugu 27 godina nastupila su poznata imena pop muzike kao što su Tereza Kesovija, Meri Cetinić, Vlado Kalember, Alka Vujica, Dino Dvornik, Neno Belan, Neda Ukraden i drugi.

Festival je takmičarskog karaktera, a ove godine se za nagrade takmiči 25 izvođača.

” Poslao sam pesmu “Nikad se više ne ponovilo” na Festival, bez velikih očekivanja. Kada su me organizatori pozvali i saopštili da je pesma prošla selekciju, moje iznenađenje i oduševljenje su zaista bili veliki. Marko Stojković i ja se sremamo na put, i moram da kažem da je Grad Niš pomogao naš odlazak na Korčulu, na čemu se od srca zahvaljujem, kazao je Srbija vestima Bane Jovanović.

Tako se na zvaničnom plakatu Festivala na Korčuli našao i grb Grada Niša, a medijski pokrovitelj je portal Srbija vesti.

Bane Jovanović se skoro četvrt veka bavi komponovanjem, pisanjem tekstova i izvođenjem kompozicija zabavne muzike. Muzika u njegovom životu zauzima posebno mesto, iako je po zanimanju  profesor matemike i predaje u Gimnazii u Beloj Palanci  i Osnovnoj školi “Car Konstantin” u Nišu.

“Od muzike ne živim, ona mi je hobi, ali živim za muziku i rezultat toga su mnogobrojni nastupi i nagrade na festivalima širom Srbije i regiona na kojima sam u najboljem svetlu predstavljao ne samo sebe nego i  Niš” , ističe Jovanović.

Godine 2000.  ušao je u najuži izbor od 14 mladih pevača od 200 pristiglih prijava, koji su se na “Beogradskom proleću” takmičili za jugoslovenskog predstavnika za “Slavjanski bazar” u Ukrajini.

Pet godina kasnije učestvovao je  na festivalu “Sunflower” u Zrenjaninu na internacionalnoj večeri.

Na festivalu zabavne muzike “Fezam” u Šapcu gde je osvojio  nagradu za najbolji tekst i  treću nagradu publike nastupao je 2011, 2014 i 2016. godine.

Na festivalu “Majsko leto” u Zemunu dva puta je dobio  treću, a jednom  drugu nagradu stručnog žirija za najbolju pop pesmu. Na ovom festivalu nastupio je 2018, 2019, 2020 i 2021 godine.

Na festivalu “Summer fest”  2019. godine u Aranđelovcu osvajio je drugo mesto.

Pre dve godine  na festivalu “Zlatni glasovi” u Surčinu njegova  pesma dobila je čak tri nagrade, za kompoziciju,  aranžman i tekst, a sledeće godine na istom festivalu i prvu nagradu za najbolju pop pesmu i drugu nagradu za najlepšu ljubavnu pesmu.

Na festivalu “Akord” u Rumi prošle godine Bane Jovanović je dobio nagradu za interpretaciju i aranžman.

“Od festivalskih nagrada možda je najznačajnija poslednja, u decembru prošle godine. Na 16. Međunarodnom festivalu zabavne glazbe “DarFest 2021.” u Daruvaru, u Hrvatskoj, gde sam bio jedini učesnik iz Srbije i prvi koji je uopšte pozvan na neki festival takmičarskog karaktera u Hrvatskoj posle 30 godina, gde osvajam 2. nagradu publike”, ističe kanautor iz Niša.

Pored svih festivalskih nagrada,  Jovanović je dobitnik i nekoliko godišnjih nagrada kao što su  “Beogradski pobednik” , “Balkan Awards” za kantautora godine i “Prvi Oskar Srbije” za pop pesmu godine.  Na manifestaciji “Serbian Economic Forum” u Beogradu prošle godine  dodeljeno mu je priznanje za doprinos kulturi Srbije.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x