Njegove drame su više od jednog veka na pozorišnim repertoarima u Srbiji – Jovan Sterija Popović

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Fotografija iz biografskog leksikona Znameniti Srbi 19.veka I, iz 1901. godine, koji se čuva u Zavičajnom odeljenju Biblioteke grada Beograda https://www.bgb.rs/
Podelite vest

Jovan Sterija Popović bio je prvi srpski komediograf, “otac” srpske drame, i kao ministar prosvete, jedan od glavnih organizatora prosvetnog i kulturnog života u obnovljenoj Srbiji.

Jovan Sterija Popović rodio se u Vršcu, 13. januara 1806, a preminuo u rodnom gradu 10. marta 1856. godine. Bio je srpski književnik i jedan od vodećih intelektualaca svoga vremena.

Otac Sterija, trgovac, je bio Grk (Sterija na grčkom znači zvezda), po nekima Cincarin, a majka Julijana ćerka čuvenog slikara Nikole Neškovića. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Vršcu, Temišvaru i Pešti, a prava u Kežmarku.

Još kao dete zbog slabog telesnog sastava i krhkog zdravlja, bio je isključen iz dečjih igara, stalno uz majku, sa urođenim posmatračkim darom. Leva ruka mu je inače bila “suva” – paralizovana, usled šloga u ranom detinjstvu. Njihova kuća se nalazila na početnom delu Pijace vršačke, u neposrednoj blizini Saborne – Velike crkve.

Jedno vreme Sterija je bio privatni nastavnik i advokat u rodnom mestu, dok nije pozvan da dođe u Kragujevac da bude profesor na Liceju.

Nakon Liceja postao je načelnik Ministarstva prosvete (od 1842), i na tom položaju, u toku osam godina, bio glavni organizator srpske srednjoškolske nastave i jedan od osnivača Učenog srpskog društva.

Pokrenuo je inicijativu za osnivanje Akademije nauka, Narodne biblioteke i Narodnog muzeja.

Učestvovao je u organizovanju prvog beogradskog teatra (pozorište na Đumruku) koji je 1841. otvoren njegovom tragedijom „Smrt Stefana Dečanskog”.

Kao ministar prosvete Jovan Sterija Popović doneo je 10. maja 1844. godine ukaz, kojim je osnovan „Muzeum serbski” u Beogradu čime se smatra osnivačem ove ustanove. U Sterijinoj spomen kući dugo je godina bilo sedište Književne opštine Vršca.

Njegove drame su više od 100 godina na pozorišnim repertoarima srpskih pozorišta, da pomenemo neke: “Laža i paralaža”, “Pokondirena tikva”, “Kir-Janja” i “Rodoljupci”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x