Noć srpskog filma u Somboru, uz Nečistu krv, Tomu i Južni vetar 2

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Velika sala KC Sombor
Podelite vest

Manifestacija “Noć srpskog filma” koja se održava u mnogim kulturnim centrima širom Srbije, biće održana i u Kulturnom centru “Laza Kostić” u Somboru. Ljubitelji filmske umetnosti moći će u subotu, 4. juna, u tri termina, da pogledaju najgledanije filmove novije produkcije po simboličnoj ceni karte od sto dinara.

“Noć sprskog filma” počinje u  17 sati projekcijom filma ” Nečista krv”,  baziranog na delima Bore Stankovića. Glavne uloge igraju Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan, Nela Mihailović, Dejan Bućin, Marko Grabež, Tim Sejfi, Nedim Nezirović, Milica Gojković, Teodora Dragićević, Vaja Dujović, Nikola Vujović.

Film prati priču o Hadži Trifunu (Dragan Bjelogrlić), uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica. Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana “Nečista krv”.

 

Sledi “Toma” od 19 sati, impresionistički portret Tome Zdravkovića koji prikazuje same njegove početke, baš kao i vrhunac slave, njegove ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, baš kao i odnos sa velikim brojem prijatelja koje je imao u umetičkom miljeu tadašnje Jugoslavije.

Pored Tome, kroz film ćemo pratiti i živote poznatih umetnika tog vremena: Zorana Radmilovića, Mike Antića, Tozovca i drugih.

“TOMA” je biografski film o Tomi Zdravkoviću, čoveku koga ne pamtimo samo po njegovim pesmama i načinu na koji ih je pevao, već i kao jednog velikog boema – po ponašanju i u duši. Film prati dve linije radnje: 1991. pratimo odnos Tome i doktora koji započinje lečenje Tome i kako se to poznastvo pretvara u prijateljstvo.

Druga linija prati Tomin život: od detinjstva u Pečenejvicma, preko poznanstva sa Silvanom Armenulić koje će presudno uticati na njegovu karijeru ali i na privatni život, dostizanja neslućene visine popularnosti, ali i dna života.

Ovo je priča o duši.

Kao poslednji biće prikazan “Južni vetar 2” od 21 sat i 30 minuta. Film je nastavak sage o Petru Marašu. Upravljajući podzemljem, srpski narko bos prinuđen je da se ponovo vrati na ulicu i okrvavi ruke kada njegov rođeni brat upadne u nevolju.  U glavnim ulogama: Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Predrag Miki Manojlović, Aleksandar Berček, Jovana Stojiljković, Luka Grbić, Marian Valev, Zachary Baharov, Mak Marinov, Anastasia Everall, Assen Blatechki, Nenad Heraković, Mladen Sovilj.

 

Projekcije se održavaju u Velikoj sali somborskog Kulturnog centra “Laza Kostić” na adresi  Venac Radomira Putnika broj 2, a karta je simboličnih sto dinara.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x