Norveški ambasador u Srbiji: Ne postoji plan otpuštanja u EPS-u, nismo zainteresovani za kupovinu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: EPS.rs
Podelite vest

Ne postoji plan masovnog otpuštanja u Elektroprivredi Srbije (EPS), a kompanije iz Norveške nisu zainteresovane za njegovu kupovinu, rekao je ambasador te zemlje u Srbiji Jern Eugen Jelsta, preneo je portal Danasa.

“Ne postoji takva stvar kao što je plan masovnog otpuštanja. Fokus je na poboljšanju učinka kompanije. Rukovodstvo mora biti profesionalno i efikasno, kao i meritokratski regrutovano kako bi se na najbolji mogući način odgovorilo na trenutne i buduće izazove EPS-a”, rekao je Jelsta, povodom postavljanja tri norveška stručnjaka u Nadzorni odbor EPS-a.

Dodao je da kompanije iz Norveške nisu zainteresovane za kupovinu EPS-a, a da je norveški angažman u reformi i restrukturiranju energetskog sektora Srbije “rezultat zahteva srpskih vlasti, ukorenjen u strateškom partnerstvu”.

Jelsta je rekao da Norveška “sa zadovoljstvom može da podeli njena iskustva iz profesionalnog upravljanja i poboljšanog učinka u energetskom sektoru”.

“Ono što možemo da uradimo je da vam kažemo šta je uspelo za Norvešku. Ali na kraju krajeva, nije Norveška već Vlada Srbije ta koja treba da donese odluke i odredi kurs reformi”, rekao je Jelsta.

Na pitanje da li će norveška kompanija Ristad enerdži kao konsultant Vlade Srbije preporučiti privatizaciju EPS-a, Jelsta je rekao da koliko zna ne postoji diskusija o vlasništvu nad kompanijom, a da je Ristad enerdži fokusiran na poboljšanje performansi kompanije, a ne na njenu prodaju.

Odgovarajući na pitanje da li će Ristad enerdži preporučiti podelu EPS-a na tri dela, odnosno formiranje preduzeća koja će proizvoditi struju iz uglja, vode i obnovljivih izvora, Jelsta je rekao da je na Nadzornom odboru da odluči koji organizacioni model će najbolje služiti kompaniji.

Istakao je da će o izboru generalnog direktora odlučiti Nadzorni odbor i da misli, a i da se i njegovi članovi nadaju da će videti dobre kandidate i spolja i unutar kompanije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x