Nova – D2SP: Budžet za 2023. populistički i neodrživ

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: www.mfin.gov.rs
Podelite vest

 Predsednik Odbora za ekonomiju Nove stranke – Da se struka pita Željko Lazić ocenio je danas da je budžet Srbije za narednu godinu neodrživ, jer je “populistički skrojen”.

“Budžet je sačinjen na pretpostavkama da će rast Bruto društvenog proizvoda Srbije u 2023. godini biti 2,5 odsto, a da će stopa inflacije biti samo 11,1 odsto. Predviđena su značajna sredstva za energetski sektor, bez ikakve strategije i transparentnosti. A i ona neće biti dovoljna, moraće da se povećavaju”, ocenio je Lazić u saopštenju.

Lazić je rekao da su izdvajanja za energetiku predviđena na nivou od oko milijardu evra ali da će za kupovinu struje i gasa, odnosno energetski sektor, verovatno biti potrebno oko tri milijarde evra, pa je realno očekivati rebalans budžeta.

“Već u januaru dospeva milijardu evra duga za vraćanje, a uslovi zaduživanja su nepovoljni, jer su kamate visoke. Budžetom za 2023. godinu predviđeno je i 10,5 milijardi novog zaduživanja, od čega 5,5 milijardi za vraćanje dospelih dugova. Veoma je važno da su kamate na zajmove visoke, pa će nova zaduživanja predstavljati značajan pritisak na budžet”, rekao je on.

Lazić je rekao da budžet za narednu godinu nikako ne može biti štedljiv i razvojni, kako tvrdi ministar finansija, jer projekcije osnovnih makroekonomskih agregata nisu realne i održive.

“Ovakav budžet nije realan, ne može biti održiv, kreiran je na populističkim principima, pa će zbog toga građani iduće godine osetiti najveći udar na sopstvene novčanike. Jer ne samo da će inflacija uticati na realno smanjenje zarada, nego će i dodatno zaduživanje ispostaviti račun svakome od nas za još 850 evra. Time je ova vlast svakog građanina Srbije do danas zadužila za 2.283 evra, a svaku četvoročlanu porodicu sa skoro 10.000 evra, što će morati da vraćaju i naša deca i unuci”, dodao je on.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x