Nova ekonomija: Podaci o uvozu vakcina strogo poverljivi

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay whitesession
Podelite vest

Podaci koji se odnose na uvoz vakcina za humanu i veterinarsku upotrebu u 2021. godini su označeni stepenom tajnosti “strogo poverljivo”, rečeno je Novoj ekonomiji u Upravi carina Srbije.

Nova ekonomija je Upravi  carina 15. marta ove godine poslala zahtev u kome su traženi podaci o uvozu vakcina određenih tarifnih oznaka koje se odnose pre svega na vakcine protiv korona virusa kao i vakcine za veterinarsku upotrebu.

Kako je objavljeno, traženi su podaci o ukupnoj vrednosti, količini, zemlji iz koje je vakcina uvezena, podaci o pravnim ili fizičkim licima koja su vakcine uvozila, kao i informaciju da li su navedeni proizvodi prilikom uvoza posedovali prateću dokumentaciju koju izdaje Agencija za lekove i medicniska sredstva.

Ni na jedno od ovih pitanja nije odgovoreno iz Uprava carina, već je celokupni zahtev odbijen zbog tajnosti podataka, navela je Nova ekonomija.

Ranije je, na osnovu podataka koji su dobijeni iz Republičkog zavoda za statistiku, Nova ekonomija  objavila da je uvoz vakcina za humanu medicinu porastao za skoro 160 miliona evra u 2021. godini, što je najverovatnije i ukupno izdavajanje za nabavku svih vakcina protiv kovida-19 u toku prošle godine.

Ukupni uvoz vakcina je prošle godine bio 180,6 miliona evra, što je međugodišnji skok od oko 850 odsto.

Godišnji uvoz vakcina za ljudsku upotrebu je u proteklih pet godina prosečno iznosio oko deset miliona evra, a 2020. godine on je bio skoro duplo veći, 19 miliona evra, piše Nova ekonomija.

Značajno veći skok uvoza je 2021. godine kada je počela kampanja masovne vakcinacije, a najviše vakcina uvezeno je iz Kine, Belgije i Rusije, odnosno upravo iz država čije je vakcine protiv korona virusa Srbija kupovala.

Za uvoz iz Kine i Rusije je moguće tvrditi da se u potpunosti odnosi na vakcine protiv korona virusa, jer u Srbiji nije registrovano, niti je dobilo dozvolu za uvoz, nijedno drugo sredstvo za imunizaciju iz dve države, pokazuju javno dostupni podaci Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x