Nova ekonomija: Promet PCR testova u Srbiji prošle godine najmanje 30 miliona evra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Srbija je tokom 2020. godine na nabavku PCR testova za detekciju korona virusa potrošila najmanje 3,4 milijarde dinara, odnosno oko 28,6 miliona evra, pokazala je analiza Nove ekonomije.

Najviše su kupovani testovi kineskih proizvodjača Sansure i BGI, kao i američkog proizvodjača Abbott.

Promet Sansure testova na teritoriji Srbije je 2020. godine iznosio 2,34 milijarde dinara (20 miliona evra), promet BGI testova bio je 968 miliona dinara (8,2 miliona evra), a Abbott PCR testova 56,4 miliona dinara (oko 480.400 evra) pokazuju podaci Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

S obzirom na to je PCR testiranje na SARS-CoV-2 (korona virus) od početka pandemije moguće uraditi samo u državnim referentnim laboratorijama, može se zaključuti da se celokupan promet odnosi na snabdevanje institucija u kojima se one nalaze, piše Nova ekonomija.

Nova ekonomija je u nekoliko navrata od RFZO pokušala da dobije podatke koji testovi su nabavljani, koje vrednosti i od kojih firmi, ali je svaki put dobila odgovor da se radi o podacima koji imaju oznaku tajnosti “strogo poverljivo”. Iz odgovora lokalnih instituta i zavoda došla je do odredjenih informacija o tome koji testovi su korišćeni.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x