Nova ekonomija: Srbija će organizovati specijalizovani EXPO 2027, to nije Svetska izložba

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: nitra.gov.rs
Podelite vest

Srbija je izabrana za domaćina specijalizovane EXPO 2027 izložbe, što nije isto što i EXPO Svetska izložba, koja je važnija, poznatija i koja je takođe pod pokroviteljstvom Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), piše portal Nova ekonomija.

Izložba će u Beogradu biti organizovana od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine, s temom “Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve”.

Specijalizovane izložbe traju kraće od Svetskih izložbi i organizuju se u periodu između organizovanja dve Svetske izložbe. Naredna Svetska izložba biće organizvana u Japanu (Osaka) 2025. godine, a prethodna je organizovana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (Dubai) 2020. godine.

Izložba, koju će Srbija organizovati, su globalni događaji koji su osmišljeni tako da odgovore na konkretan izazov sa kojim se čovečanstvo suočava, objašnjava se na sajtu BIE. One su ograničene u trajanju (najviše tri meseca) i prostoru (do 25 hektara).

Beograd planira da EXPO kompleks sagradi u Surčinu, pored budućeg Nacionalnog stadiona i Sajma. Do sada je iz republičkog budžeta obezbeđeno najmanje milion i po evra za pripremu kandidature za EXPO 2027, navodi Nova ekonomij

Pet zemalja je bilo u trci za organizovanje narednog specijalizovanog sajma. Pored Srbije, kandidati su bili i Sjedinjene Američke Države (Minesota) sa temom „Zdravi ljudi, zdrava planeta: dobrobit i blagostanje za sve“, Tajland (Puket) sa temom „Budućnost života: život u harmoniji, Deljenje prosperiteta“, Španija (Malaga) sa temom „Urbana era: ka održivom gradu“, i Argentina (Bariloče) sa temom „Priroda + tehnologija = održiva energija. Održiva budućnost za čovečanstvo”.

Prethodna specijalizovana EXPO izložba bila je organizovana u Astani u Kazahstanu 2017. godine i imala je skoro četiri miliona posetioca.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x