Nova ekonomija: Za upravljanje projektom izgradnje nacionalnog stadiona i nadzor 900 miliona dinara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Belgrade City video printscreen
Podelite vest

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije je za “upravljanje projektom” i “stručni nadzor” na izgradnji linijske infrastrukture za potrebe izgradnje Nacionalnog stadiona u Surčinu namenilo 900 miliona dinara, objavila je Nova ekonomija. Rok za izvršenje tih usluga je pet godina (60 meseci), vidi se iz oglasa o javnoj nabavci.

Od ponuđača se, između ostalog, traži da je u obračunskoj 2021. godini ostvario ukupan prihod od minimum 1,8 milijardi dinara poslovnog prihoda, a rok za podnošenje ponuda je 20. jun. Ministarstvo je u tehničkoj specifikaciji navelo da je procenjena vrednost linijske infrastrukture za potrebe izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona oko 180 miliona evra.

U istoj specifikaciji, međutim, nije detaljno obrazloženo šta sve obuhvataju “upravljanje projektom” i “stručni nadzor”.

Ono što je navedeno je da se na kompleksu površine od oko 120 hektara, a koji se infrastrukturno oprema, nalaze saobraćajne površine, putni objekti i mostovske konstrukcije, kompletna hidrotehnička infrastruktura sa tretmanom otpadnih voda, kompletna energetska infrastruktura naponskog stanja 110kV.

Vlada Srbije je, kako piše u modelu ugovora, 11. maja dala saglasnost da se projekat izgradnje linijske infrastrukture za potrebe izgradnje Nacionalnog stadiona proglasi projektom od posebnog značaja.

Foto: YouTube Belgrade City video printscreen

Početkom godine utvrđen je Prostorni plan područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona. Površina obuhvaćena planom iznosi oko 119 hektara. Površina za sportske objekte i komplekse (nacionalni fudbalski stadion i pomoćni sprotski objekti), kako se vidi u prostornom planu, iznosi oko 46,5 hekatra.

Područje na kojem će se graditi stadion nalazi u široj zoni sanitarne zaštite Beogradskog vodoizvorišta.

Hidrogeolog i bivši sekretar za životnu sredinu u gradskoj upravi Branislav Božović rekao je ranije za Novu ekonomiju da je to “neprimereno” i da je “neopravdano tamo graditi stadion tih dimenzija”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x