Nova: Predaja oružja je farsa, zakon se selektivno primenjuje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: pixabay.com
Podelite vest

Tužioci Višeg tužilaštva u Beogradu sklopili su prošle godine tri sporazuma o priznanju krivice za posed oružja i to sa višestruko osuđivanim osobama, koje su nakon sporazuma osuđene na najniže kazne, piše danas list “Nova”.

U tekstu se ocenjuje da je akcija predaje nelegalnog oružja “populistička” jer problem sa količinom oružja u društvu nije u postojećem zakonu, već u selektivnoj primeni.

“Razoružavanje nacije je farsa i prividno rešavanje problema, ali i bežanje vlasti od očigledne odgovornosti. Stručnjaci su skrenuli pažnju da će policiji biti predat samo mizeran procenat nelegalnog oružja, dok će ostatak ostati u posedu onih koji se neće libiti da ga nose za pojasom i upotrebe”, piše “Nova”.

U izveštaju Republičkog tužilaštva za 2022. godinu navedeno je da je zbog nelegalnog oružja prošle godine u Srbiji procesuirano 1.265 osoba dok je još 754 preneto iz prethodne godine, piše Nova.

List prenosi da je od 2.019 osoba 313 oslobođeno, dok su na zatvor osuđene 423, što je navelo “Novu” da proveri kako je postupalo Više tužilaštvo u Beogradu.

U tekstu se navodi da su nagodbe sklopljene sa osobama osuđivanim zbog krađa, dilovanja droge, otmica, posedovanja oružja, kao i da su osumnjičeni osuđeni na kućni zatvor bez nanogice ili samo na mesec dana zatvora.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x