Nova procedura u UKC Kragujevac u lečenju kardioloških pacijenata

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija vesti
Podelite vest

Na Klinici za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) ekipa interventnih kardiologa je počela da primenjuje savremenu metodu uklanjanja kalcijumskih naslaga u srčanim arterijama.

Kako je saopšteno iz te zdravstvene ustanove, nova metoda se koristi kod pacijenata kojima su dijagnostikovana “čvrsta kalcifikovana suženja zidova krvnih sudova”.

Nova procedura omogućuje minimalno invanzivan pristup lečenju kardiovaskularnih bolesti i brži oporavak pacijenta, a Kragujevac je prvi centar južno od Beograda u kojem se to primenjuje.

“Zahvaljujući podršci Ministarstva zdravlja u obezbedjivanju savremene opreme, ali i iskustvu i stručnosti tima naših interventnih kardiologa, UKC Kragujevac je u prilici da od danas značajno osavremeni pristup lečenju kardioloških pacijenata. Nova procedura sada će se primenjivati i u našoj zdravstvenoj ustanovi u lečenju kardioloških pacijenata”, rekao je v.d. direktora UKC Kragujevac Slobodan Milisavljević.

Profesor Vladimir Zdravković objasnio je da metoda “intravaskularna litotripsija (IVL)” podrazumeva razbijanje kalcijumskih naslaga u srčanim i perifernim arterijama pomoću specijalnog uredjaja koji se sastoji od generatora talasa i balon katetera odredjenih dimenzija.

“Nakon plasiranja balona u kalcifikovani krvni sud, putem generatora se šalju ultrazvučni talasi, koji u kontaktu s kalcijumom u zidu krvnog suda, prave mikropukotine” objasnio je procedure rukovodilac Klinike za kardiologiju UKC.

Naglasio je da je prednost ove metode u tome što ne postoji aktivno drobljenje kamenca, koje bi moglo izazvati opasnost od širenja okrunjenih krečnih naslaga i začepljenja perifernih krvnih sudova.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x