Nova.rs: Srbija sa norveškom firmom sklopila poverljiv ugovor u oblasti energetike

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto; Srbija Vesti
Podelite vest

Ministar finansija Siniša Mali sklopio je u ime Vlade Srbije, uz odobrenje premijerke Ane Brnabić, ugovor sa norveškom firmom “Rystad energy” koji će u prve četiri faze iznositi 1,55 miliona američkih dolara, piše portal Nova.rs.

Pored toga što je posao sklopljen pod oznakom “strogo poverljivo”, Mali je tek nakon postignutog dogovora o saradnji o svemu obavestio nadležno Ministarstvo rudarstva i energetike.

O ovom poslu u javnosti je prvi govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali bez iznošenja detalja o tome šta su to dogovorili sa predstavnicima ove norveške kompanije.

U dokumentu u koji je portal Nova.rs imala uvid, navodi se da je ceo posao podeljen u pet faza takozvanih modula.

Prvi, koji je trebalo da je završen, podrazumeva analizu trenutnog stanja u energetskom sektoru Srbije, kojim bi trebalo da se utvrde problemi i predlože načini da se oni ublaže.

U drugoj fazi, kako se navodi u dokumentu, pažnja će biti usmerena na ono što treba preduzeti u sistemu, a ne pojedinačno u preduzećima i institucijama. Analizraće se proizvodni kapaciteti, kvalitet proizvodnje, gubici u sistemu, tarife, cene…

Norvežani navode, između ostalog, da je ono što može da utiče na poboljšanje situacije “prilagođavanje cena – tržišne cene i nivoi subvencija”.

U ovoj fazi sve mere koje budu preduzete su, kako se navodi, kratkoročne, jer se očekuje da brzo daju rezultat.

Treća faza je jedna od najzanimljivijih, pre svega, zato što se u okviru nje dominantne teme upravljanja i strukture javnih preduzeća. Naime, uradiće se procena postojećih sposobnosti, način na koji bi državna preduzeća trebalo da pristupe ovoj promeni i koju bi ulogu trebalo da ima privatni sektor.

“Presipitaće trenutnu postavku, kako u pogledu vlasništva i direktnog upravljanja sektorom, tako i u pogledu strana koje imaju uticaj; kako Srbija može iskoristiti koncesijsku rundu i druga sredstva za privlačenje privatnih ulaganja u energetski sektor”.

Iz ovog se, kako navodi portal, može zaključiti da bi u narednom periodu, uz savetodavni angažman Norvežana, mogli da otpočnu i razgovori o uplivu privatnog kapitala u Elektroprivredu Srbije (EPS). To bi bilo moguće zato što je EPS otpočeo proces promene statusa javnog preduzeća u akcionarsko društvo.

U ovoj fazi biće utvrđene dugoročene strateške prilike za Srbiju, odnosno perspektive energetskog sektora do 2050. godine.

Kako se navodi u tom dokumentu, za Srbiju će biti definisana tri moguća puta – brza tranzicija (snažna ulaganja u novu energiju i novu tehnologiju), spora tranzicija (veće oslanjanje na postojeću energiju, manja ulaganja u novu), treća faza (Srbija na nuklearni pogon, korišćenje nove nuklearne tehnologije).

Peta faza podrazumeva nastavak podrške Vladi Srbije i njenim državnim preduzećima prema potrebi.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x