Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ od 11. maja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Radio-televizija Vojvodine printscreen
Podelite vest

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali predstavio je danas novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi 2024“, u kojem je nagradni fond deset stanova u Beogradu, i najavio da će prvo izvlačenje u ovom ciklusu biti u subotu 11. maja, a poslednje 8. juna.

Mali je pozvao građane da uzmu učešća u ovoj nagradnoj igri i istakao da je prošle godine ostvaren sjajan rezultat kada je nagradna igra u pitanju, ali i kada je reč o naplati poreza, što je rezultat novog modela e-fiskalizacije koji je uveden. On je ocenio da je značajno porasla svest građana Srbije o uzimanju fiskalnih računa.

Svaki put kada ne uzmemo fiskalni račun, korist od toga ima samo onaj koji nam taj račun nije izdao, dok od naplate poreza svi građani imaju koristi. Od tog novca podižemo plate i penzije, gradimo puteve, vrtiće, škole, bolnice i to je jedini ispravan put da izgradimo još uspešniju ekonomiju, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, više od milion građana prošle godine je učestvovalo u nagradnoj igri, a tom prilikom je skenirano 285 miliona računa. Na pravi način je promovisana zajednička borba protiv sive ekonomije i želja da se računi uzimaju svaki put prilikom svake kupovine, rekao je Mali.

Biće dodeljeno deset stanova u naselju „Zemunske kapija“, a vrednost nagradnog fonda je 1,9 miliona evra

Biće podeljena dva jednoiposobna stana, dva dvosobna, pet trosobnih i jedan četvorosoban dupleks od 102 kvadrata, objasnio je potpredsednik Vlade. Mali je istakao i da je u međuvremenu unapređena aplikacija, tako da sada građani mogu mnogo brže da skeniraju QR kodove i podsetio na to da računi za ovo kolo pristižu već od 8. aprila.

On je, navodeći da je već 2,8 miliona kodova u sistemu, objasnio da svako ko želi da učestvuje u nagradnoj igri mora ponovo da se registruje na aplikaciji „Uzmi račun i pobedi“ što nije komplikovani proces.

Osim svog naloga, odnosno imena i prezimena, možete, takođe, na istu aplikaciju da dodate još četiri člana. Na taj način pokrivamo celu porodicu. Možete da pomognete starijima, bakama i dekama, koji se možda ne snalaze u tim aplikacijama, rekao je Mali.

Potpredsednik Vlade je najavio i da će se svakome ko plati karticom, a ne gotovinom, račun duplo računati, jer je cilj da se podstakne bezgotovinsko plaćanje i smanji korišćenje gotovine. On je ponovio da je velika promena napravljena uvođenjem sistema e-fiskalizacije, jer je time uveden red u maloprodaji.

Uveli smo i sistem novih e-faktura. Tako mnogo bolje i efikasnije radi ceo sistem i naplate poreza i povraćaja PDV-a i kontrole celog sistema, kada je poslovno okruženje, tj. upotreba faktura u pitanju, rekao je Mali.

On je podsetio na to da u Srbiji više nema papirnih faktura, već da je sada sve elektronski.

Nastavljamo sa reformama. Prošle godine smo imali rast BDP-a za 2,5 odsto, u februaru ove godine čak 5,9 odsto je porasla naša ekonomija u odnosu na isti period prošle godine. Dakle, već za prvi kvartal ćemo biti daleko iznad projekcije od 3,5 odsto rasta za celu godinu. To nam daje osnova da imamo i više novca u budžetu, da nastavimo sa svim projektima koje smo započeli i da imamo bazu i za dalje povećanje plata i penzija, poručio je Mali.

Prema njegovim rečima, vrlo je važno da nastavimo da uzimamo fiskalne račune i da se borimo protiv sive ekonomije. To nije jednostavno u uslovima globalne krize, rekao je on i dodao da naplata poreskih prihoda ide bolje nego ikada, a da je to zasluga svih zaposlenih u Poreskoj upravi.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x