Novi dres za ponos Srbije inspirisan uspehom zlatnih orlića, a reprezentativni grb istorijskim nasleđem (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: FSS
Podelite vest

Tradicija, jedinstvo i hrabrost | novi dres za ponos srbije inspirisan uspehom zlatnih orlića, a reprezentativni grb istorijskim nasleđem, četiri godine je rađeno na testiranju i izradi dresa koji je težak svega 72 grama.

Novi dres, ali i novi grb, reprezentativni za sve nacionalne selekcije, za sve one kojima srce kuca za Srbiju i zbog Srbije. Igrače i navijače, ljude kojima je svetinja zbog onoga što on predstavlja. A to su tradicija, strast, posvećenost, jedinstvo i hrabrost. Inspirisan tradicionalnim motivima, simbolima naše zemlje kroz bogato istorijsko nasleđe. PUMA je u saradnji sa Fudbalskim savezom Srbije učinila ogroman napor da kroz jedan zajednički studiozan i temeljan rad, Srbiji podari reprezentativni grb i dres koji je inspirisan fantastičnim uspehom „zlatnih orlića“ i osvajanjem titule prvaka sveta na Novom Zelandu 2015. godine.

O svim detaljima u redovima koji slede uz napomenu tehničkog partnera da je dres najlakši i najudobniji koji je PUMA ikada napravila. U prilogu je i sadržaj, mišljenje odgovornih ljudi iz PUME i našeg napoznatijeg heraldičara, gospodina Dragomira Acovića.

RAZDVAJANJE INSTITUCIONALNOG OD REPREZENTATIVNOG GRBA

TRADICIJA, JEDINSTVO, HRABROST

Razdvajanje institucionalnog grba od reprezentativnog je praksa koja se već sprovodi u Savezima (Belgija, Holandija, Francuska, Italija…). Nacionalni savez, kao krovna institucija, treba da bude predstavljen kao moderna i autoritativna organizacija čija je misija sveobuhvatna briga o fudbalu. Sa druge strane, grb koji će ubuduće krasiti dres nacionalnih selekcija simbolizuje i sadrži više vrednosti: tradiciju, strast, posvećenost, jedinstvo i hrabrost. Inspirisan je tradicionalnim motivima, simbolima naše zemlje kroz istoriju.

*Ideja je bila da se kreira jedinstveni oblik koji iako nema heraldičku ima simboličku vrednost. Centralni deo grba inspirisan je štitom koji se nalazi na spomeniku Knezu Mihailu Obrenoviću simbolu grada Beograda, ali i simbolu nove Srbije, nastale junačkim oslobođenjem od Otomanskog carstva (podignut je 1882. iste godine kada se Srbija uzdigla iz kneževine u kraljevinu, prvi put u novom veku, a iste godine zajedno upotrebljene kao državni simbol štit sa ocilima i dvoglavi orao).

 • Spomenik je glavno mesto okupljanja kako Beograđana, tako i ostalih građana, ali i brojnih turista, koji dolaze u našu prestonicu
 • Štit predstavlja jedinstvo kako našeg naroda tako i našeg nacionalnog tima.
 • Dvoglavi orao je nacionalni simbol koji za nas narod ima veliku simboličku i emotivnu vrednost. Osnovna inspiracija je orao raširenih krila dinastije Nemanjić. Grb Nemanjića je izvorno srebrni na crvenoj pozadini što je bio motiv da orlovi na grbu reprezentacije imaju srebrne detalje. Orao raširenih krila je simbol hrabrosti, neustrašivosti i dostojanstva.
 • Krin (ljiljani) su jedni od najučestalijih motiva u heraldici. Kod nas ih srećemo iz doba Nemanjića (grbovi, kruna, novac). Identični krinovi sa grba reprezentacije nalazi se na sadašnjoj zastavi i grbu Republike Srbije.
 • Tehničku izradu grba radili su najbolji grafički dizajneri PUME na osnovu smernica Fudbalskog saveza Srbije motivisanih vrednostima navedenim u gornjem delu teksta.

U celom ovom procesu veoma je važno naglasiti podršku UEFA koja kao krovna organizacija ohrabruje saveze, pruža asistenciju i aktivno se uključuje u ceo proces sa logistikom, kako bi to, uslovno rečeno razdvajanje, postalo standard.

Foto: FSS

Domaći CRVENI dres

 • Domaća, crvena garnitura dresova inspirisana je zlatnom generacijom Orlića koja je 2015. godine vratila nadu i ponos srpskom fudbalu i osvojila svet na Novom Zelandu pobedom nad Brazilom. Upravo zato se na novom dresu nalaze zlatni detalji. Dres predstavlja korene i sećanje na vanvremenski uspeh generacije igrača od kojih mnogi danas nose dres najboljeg nacionalnog tima Srbije. Podsećamo da su i dresovi u kojima je igrala generacija rođena 1995. i 1996. godine, takođe bili u kombinaciji crvene i zlatne boje.
 • Dres simbolično predstavlja strast i način igre kako je igrala/igra Srbija i predstavlja inspiraciju za nadolazeće generacije.
 • Specifična crvena nijansa, karakteristična za našu reprezentaciju, ustanovljena je još pre dve godine prilikom izrade prethodnog dresa. U moru ‘crvenih’ reprezentacija dobili smo svoju nijansu.
 • Zbog same crvene boje kao takve, osetljive i specifične, materijala, kao i osvetljenja, može doći do odstupanja od realne nijanse.
 • Ćirilično slovo ‘b’ u ispisu ‘Serbia’, takođe postoji vec dve godine na dresu naše reprezentacije i simbolizuje naše pismo, ali i detalj koji nas sve čini ponosnim, jer smo jedan od naroda koji ima u upotrebi dva pisma.
Foto: FSS

Gostujući BELI dres

 • Puma je za sve nacionalne federacije kojima je tehnički partner u najnovijoj garnituri gostujućeg belog dresa usvojila isti koncept dizajna tako da se na sredini dresa sa prednje strane nalazi jedna vrsta rama, odnosno oblika koji za svaki savez predstavlja određeni simbol. Što se tiče dresa reprezentacije Srbije, geometrijski oblik okvira na sredini dresa odgovara konturama centralnog dela novog grba nacionalnih fudbalskih selekcija Srbije.
 • PUMA je učinila maksimalan profesionalni napor da novim, u nekim oblastima revolucionarnim dizajnom, reinterpretira nacionalne motive iz fudbala, kulture i prirode, spajajući ih na način da svaki dres učini bliskim za narod i nacionalni tim
 • Brojevi i prezimena igrača trebalo je da budu zlatne boje, ali zbog FIFA pravilnika, kontrasta koji se zahteva, boja će biti peacock plava, istovetna kao na prethodnoj beloj garnituri.
 • Na poleđini kragne nalazi se prvi put ćirilični natpis ‘Orlovi’.
Foto: FSS
Foto: FSS

ZAJEDNIČKO ZA OBA DRESA

 • Dresovi imaju ULTRAWEAVE performanse i dryCELL tehnologiju, čineći dres najlakšim i najudobnijim koji je PUMA ikada napravila.
 • Četiri godine je rađeno na testiranju i izradi dresa koji je težak svega 72 grama.
 • Vodilo se računa bukvalno o svakom gramu, jer je u fokusu bio igrač koji na utakmici pretrči između 10 i 13 kilometara. Učinjeno je sve da ovom revolucionarnom izradom igraču olakša svoje kretanje na terenu.
 • Dres je napravljen od 100 odsto recikliranih materijala.

Foto: FSS

LUK HAIDAROVIĆ, PR PUME

INSPIRACIJA SU NAM BILI „ZLATNI ORLIĆI“, DRES JE OD ULTRA TANKOG MATERIJALA, NAJLAKŠI  U ISTORIJI PUME

Predstavnici PUME uložili su veliki napor, zajedno sa Fudbalskim savezom Srbije, prilikom izrade novih dresova, naravno i reprezentativnog grba. Veoma temeljno se radilo i pristupilo svakom detalju. U Beogradu su boravili predstavnici PUME Luk Haidarović i Paolo La Plaka, koji su u Sportskom centru FSS predstavili nove dresove sponzorima i partnerima Fudbalskog saveza Srbije.

„Dres je sačinjen od ultra tankog materijala, od četvorosmernog tankog materijala koji je veoma izdrživ, sa strukturom dve vrste tkanja. Dres se ne cepa i ujedno je najlakši dres koji je PUMA ikada napravila. Sve sa namerom da pomognemo igraču da ostvari malu ali veoma korisnu prednost na samom terenu. Istraživanja su nam pokazala da igrač na utakmici pretrči između 10 i 13 kilometara. Očekivanja su da će smanjenje težine dresa dovesti do boljih perfomansi igrača na utakmici.

Takođe, poseduje i poseban kroj koji smanjuje broj panela samog dresa. Tipičan dres bi imao četiri do osam panela, ovaj dres ima dva. Ovo, dakle, smanjuje broj slojeva i šavova na dresu, što  takođe smanjuje težinu i čini dres veoma izdržljivim. Dres je težak 72 grama, što ga čini neverovatno laganim. Ovo će mnogo pomoći igračima na Svetskom prvenstvu što se tiče vrućine i znojenja. Sve će to pozitivno uticati na njihovu igru. I to je što se tiče tehnologije izrade dresova.

Takođe, ako uporedite ovaj dres sa njegovom replikom, primetićete da su detalji na ovom dresu termički lepljeni. I sam grb na dresu je termički zalepljen, što takođe pozitivno utiče na težinu dresa, jer bi šiveni detalji bili teži. Isto važi i za PUMA logo. Za inspiraciju prilikom izrade dresa, poslužio nam je istorijski momenat u srpskom fudbalu, kada je Srbija osvojila Svetsko prvenstvo u fudbalu za igrače do 20 godina. Zato smo videli kao savršen momenat da se oda priznanje jednom takvom neverovatnom uspehu.

Dakle, ono što smo uradili jeste da smo koristili zlatne ukrase na celom dresu u nameri da poistovetimo ovu generaciju sa generacijom „zlatnih orlića“. Uradili smo takođe i novi grb. Na njemu se nalaze dvoglavi orao i kultni štit, kao i fleur-de-lis. Tako da je ovo njegovo prvo predstavljanje na dresu. I na kraju da bismo zaokružili dizajn, na poleđini dresa ispod kragne imamo natpis Srbija“.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x