Novi DSS usvojio Dekalaraciju o Kosovu, traži da država proglasi okupaciju tog dela teritorije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaVideo printscreen
Podelite vest

Glavni odbor Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) usvojio je danas Deklaraciju o Kosovu i Metohiji kojom se ocenjuje da je “kosovska politika” vlasti u Beogradu “doživela potpuni slom” i traži da Srbija proglasi okupaciju tog dela teritorije zbog “flagrantnog i kontinuiranog kršenja” Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

U deklaraciji u koju je agencija Beta imala uvid, navodi se da su za Novi DSS takozvani francusko-nemački sporazum o Kosovu i aneks iz Ohrida “apsolutno i nedvosmisleno protivustavnog i antidržavnog karaktera” i da su kao takvi “ništavi” i da ne mogu proizvoditi pravne posledice.

“Prihvatanje francusko-namačkog i aneksa Ohridskog sporazuma od strane srpskih zvaničnika i državnih funkcionera povlači za sobom ne samo istorijsku i političku već i krivičnopravnu odgovornost. Protiv svih učinilaca ovih krivičnih dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije biće sprovedeni odgovarajući sudski postupci i oni će biti najstrože kažnjeni u skladu sa odredbama Krivičnog zakonika”, stoji u Deklaraciju o Kosovu i Metohiji koju je Noovi DSS usvojio na današnjoj sednici Glavnog odbora.

Navodi se i da pitanje Kosova i Metohije i odbrane teritorijalne celovitosti države “nije samo temeljno i sudbonosno nacionalno pitanje već i prvorazredno pitanje postojanja i odbrane pravne države i poštovanja principa ustavnosti i zakonitosti”.

“Kako pravne države ne može delimično biti – jer ona postoji ili ne postoji – tako se pravna država i demokratski poredak ne mogu niti se smeju braniti selektivno, tj. samo po određenim pitanjima. Odbrana Kosova i Metohije predstavlja utoliko odbranu pravne države i demokratskog poretka”, navodi se u Deklaraciji Novog DSS.

Predsednik Novog DSS Miloš Jovanović rekao je na sednici Glavnog odbora stranke da se proces rastakanja Srbije mora zaustaviti i optužio Vučića da vodi “izdajničku, protivustavnu i antidržavnu politiku”.

“Srbija Aleksandra Vučića po prvi put u svojoj istoriji odustaje od odbrane Kosova i Metohije. Ukidanjem tablica i dinara na Kosovu i Metohiji i dozvolom da vozila sa secesionističkim tablicama saobraćaju u centralnoj Srbiji, uključivanjem severa Kosova u secesionistički energetski sistem su poslednji u nizu događaja u kojima se Srbija godinama unazad povlačila iz svoje južne pokrajine predajući je albanskim secesionistima”, rekao je Jovanović.

Ocenio je da Vučić organizacijom izložbe Ekspo i “kvantnim skokom u budućnost pokušava da zameni celokupnu našu istoriju”.

“Po tom planu Ekspo valjda treba da zameni Pećku patrijaršiju, a Beograd na voidi Gračanicu i Dečane. Gubitak nacionalne časti ćemo, valjda, nadomestiti izgradnjom nacionalnog stadiona”, rekao je Jovanović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x