Novi načelnik Vojne akademije pukovnik Srdjan Blagojević

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Ministarstvo odbrane RS
Podelite vest

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas u kasarni „General Jovan Mišković“ na Banjici svečanosti primopredaje dužnosti načelnika Vojne akademije između dosadašnjeg vršioca dužnosti pukovnika docenta dr Ace Ranđelovića i pukovnika dr Srđana Blagojevića.

Ministar Stefanović rekao je da je ovo jedan poseban dan za celo Ministarstvo odbrane.

– Danas prisustvujemo primopredaji dužnosti što je mnogo više od forme. Današnje vreme ukazuje da se sve ono što znamo o ratovanju, sve ono što znamo o vojnim veštinama i vojsci uopšte menja i da će nova znanja, nove veštine i nauka biti najbolji štit i mač u narednom periodu – istakao je ministar.

On je zahvalio pukovniku Aci Ranđeloviću na njegovom velikom radu tokom obavljanja dužnosti načelnika Vojne akademije naglasivši da je brinuo za svakog kadeta, za celu Akademiju i vodio računa da nastavni proces teče bez problema.

– Isto tako, želim da čestitam novom načelniku Vojne akademije pukovniku dr Srđanu Blagojeviću na ovoj, rekao bih, veoma izazovnoj dužnosti. Zašto izazovnoj? Zato što od njega očekujem mnogo. Očekujem da bude neko ko predvodi, ali i ko ume da uči od drugih, ume da čuje i da sluša, ne da misli da je sve ono što do sada zna jedino važno i potrebno, ali isto tako da bude i dovoljan autoritet da omogući da sve ovo što vi ovde radite ide zaista na najbolji mogući način. Od njega očekujem da obezbedi sve i da slušaonice i spavaonice budu tople i da obezbedi da se ovde usvajaju nove veštine i znanja, da Akademija ide u korak sa vremenom i da ne živi u životu od pre 30 ili 40 godina, već da živi životom budućnosti, jer je to veoma važno za našu vojsku. Ali isto tako očekujem da poštuje ono što su generacije ljudi, koji su završili ovu akademiju, ostavile – naglasio je Stefanović.

On je podsetio da je na Vojnoj akademiji veliki Jovan Mišković bio predavač Živojinu Mišiću, Radomiru Putniku, Petru Bojoviću i Stepi Stepanoviću i bio je zaista gorostas napretka Srpske vojske i njene modernizacije.

– Moramo da budemo ti koji vode napred, koji faktički novim znanjem i veštinama naoružavaju našu vojsku. Samo tako će naša vojska biti efikasna, spremna da brani otadžbinu u svakom trenutku i da pokažemo koliko ta uniforma koju nosite na sebi i znamenja Srbije znače i za srpski narod i za vas lično – istakao je ministar.

Stefanović je profesorima Vojne akademije zahvalio na velikom trudu.

– Vi ste i u prethodnom periodu pokazali da se i u složenim vremenima zaista može postići izuzetan rezultat. Ove godine, kada imamo u poslednjih sedam godina rekordni upis od 221 kadeta i kadetkinje, to pokazuje i da je vaš rad dao rezultat, da je ugled koji Vojska ima izuzetan u našem narodu, ali da vam slede nove bitke. Očekujem od vas da postižete mnogo, uz svu podršku koju ćete imati i od strane države na čelu sa predsednikom Vučićem koji zaista pomaže i pomaže da ekonomski ojačamo položaj svakog vojnika, kadeta, slušaoca Škole rezervnih oficira, oficira, podoficira, svih ljudi koji rade u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, ali i vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka. Uz takvu vrstu podrške imamo i velika očekivanja. Ta očekivanja su i da školovanje naših kadeta bude na najvišem mogućem nivou i da oni kada završe svoje školovanje i kada postanu oficiri u jedinice Vojske odu naoružani takvom vrstom znanja, da mogu da podignu svoju glavu, a da vojnici koji smo im poverili znaju da pred sobom imaju vanredne starešine, baš kao što ih je Srbija uvek imala – poručio je ministar.

Ministar je zahvalio i rektoru Univerziteta odbrane general-potpukovniku Goranu Radovanoviću čije vođstvo, kako je istakao, u prethodnim godinama je bilo izuzetno.

– I nije ovde uvek bilo lako. Bilo je i teških momenata, bilo je i problematičnih momenata, ali gde ih nema? Ono što je bilo dobro je da se vođstvo pokazivalo baš u takvim vremenima i da smo uspeli da iz svih tih izazova i kriza izađemo jači – rekao je Stefanović.

On je kadetima Vojne akademije poručio da neguju ljubav prema svojoj otadžbini.

– To nemojte nikad da zaboravite, pošto je patriotizam jedna velika reč koja nije samo fraza, već nešto što morate da osećate u svojim grudima. Pukovnici, čuvajte ovu našu Akademiju, unapredite je, budite primer generacijama koje dolaze. Čuvajte i čast i ugled Vojne akademije na ponos celog srpskog naroda. Živela Vojska Srbije, živela Srbija – završio je ministar svoje obraćanje.

Rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik docent dr Goran Radovanović u svom obraćanju osvrnuo se na rad bivšeg načelnika Vojne akademije general-majora dr Bojana Zrnića ocenivši njegov rad kao primer kako su znanje i samopregor bili u funkciji dostizanja visokih standarda u obrazovanju u sistemu odbrane. General Radovanović pohvalio je, takođe, rad pukovnika dr Ace Ranđelovića koji je od avgusta ove godine obavljao dužnost prvog čoveka Akademije.

foto: Ministarstvo odbrane RS

Rektor Univerziteta odbrane čestitao je pukovniku dr Srđanu Blagojeviću postavljenje na novu, odgovornu dužnost, naglasivši da je velika čast, ali i velika obaveza i odgovornost biti na čelu Vojne akademije.

– Pripadnici Vojne akademije, Vojnu akademiju činite svi vi skupa, a pojedinačni doprinos svakog od vas je vidljiv i merljiv. Od vas zahtevam i očekujem da novopostavljenom načelniku Vojne akademije, pukovniku Blagojeviću, svojim odnosom prema zadacima omogućite da se usmeri na realizaciju brojnih obaveza – naglasio je Radovanović.

Dosadašnji vršilac dužnosti načelnika Vojne akademije, pukovnik dr Aca Ranđelović izrazio je zadovoljstvo što dužnost načelnika te institucije predaje jednom od svojih mnogobrojnih učenika.

– Neopisiv je osećaj kada doživite da jedan učenik prevaziđe svog učitelja i stupa na veliku i odgovornu dužnost – istakao je pukovnik Ranđelović.

On je zahvalio svim svojim saradnicima na profesionalnom odnosu i rezultatima u prethodnom periodu, a novom načelniku poželeo uspeh na novoj dužnosti.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x