Novi putevi dovode investitore u Valjevo i Lajkovac

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ministar gradjevinarstva, saobracaja i infrastrukture Tomislav Momirović Foto: BetaPhoto/Ministarstvo/Djordje Krstic/MO
Podelite vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović obišao je radove na izgradnji brze saobraćajnice Iverak–Lajkovac, koja će Valjevo povezati sa auto-putem „Miloš Veliki”, ocenivši tom prilikom da je ovo veoma važan projekat za Valjevo i Lajkovac, jer stvara uslove za dolazak stranih investitora.

Momirović je naglasio da se i u zimskim uslovima, radovi ne zaustavljaju, podsetivši na to da se planira da se u ovom delu Srbije otvore hiljade novih radnih mesta, od toga samo u fabrici Hansgroje oko petsto do kraja godine, a svega toga ne bi bilo da ne postoji perspektiva izgradnje ovog puta.

Moram da se zahvalim kineskim partnerima, kompaniji Šangdong, koja je praktično predfinansirala radove u predhodnih godinu i po dana. To je jako velika pomoć i jako velika podrška i ovaj projekat je nešto što će dati Valjevu primat u ovom delu Zapadne Srbije. Takođe će i Lajkovcu dati jedan novi kvalitet u smislu saobraćajnog čvorišta ovog dela auto-puta „Miloš Veliki”, rekao je Momirović.

Sa ministrom u obilasku radova bili su i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković kao i predstavnici kineske kompanije China Shandong International. Gojković je potvrdio da je najveća vrednost ovog projekta to što je Valjevo postalo interesantno novim investitorima.

Dva nova nemačka investitora

On je rekao da su dokaz za to potpisani ugovori sa dva nova nemačka investitora od kojih je jedan već započeo izgradnju svoje fabrike, a drugi će to početi u martu, što znači nova radna mesta, ne samo za Valjevo, već za čitav kolubarski okrug.

Ono što moram da najavim, a što je i potvrđeno, krenućemo u izgradnju prve faze bajpas saobraćajnice koja će povezati brzu saobraćajnicu Iverak–Lajkovac sa privrednom zonom, a nakon toga, u drugoj fazi, plan je da se ona poveže sa južnom obilaznicom. Dužina prve faze je 2,2 km i trenutno smo u fazi izbora strateškog partnera, rekao je Gojković.

Deonica Iverak–Lajkovac je dužine 18,3 km, sa po dve trake u oba smera, projektovana je za brzinu do 100 kilometara na čas, a povezaće Valjevo sa autoputem „Miloš Veliki“ (E-763), kao i delove Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine sa auto-putem „Miloš Veliki” i dalje preko Koridora 10, sa Bugarskom i Grčkom.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x