Novi Sad predaje titulu Evroske prestonice kulture 9. januara na svečanosti u Atini

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS)
Podelite vest

Gradovi Novi Sad iz Srbije, Eš-sur-Alzet iz Luksemburga i Kaunas iz Litvanije zvanično će 9. januara predati titule evropskih prestonica kulture (EPK) za 2023. godinu gradovima Elefsini u Grčkoj, Temišvaru u Rumuniji i Vesprem-Balatonu u Mađarskoj na svečanosti u Atini, u Grčkoj, saopštila je danas Fondacija Novi Sad – EPK.

“Prva zvanična ceremonija primopredaje titule EPK biće održana na mestu od izuzetne simboličke važnosti – u prvoj evropskoj prestonici kulture, Atini, gde je glumica i nekadašna grčka ministarka kulture, Melina Merkuri, zajedno sa francuskim ministrom kulture Džekom Langom, pokrenula evropsko priznanje koje za osnovni cilj ima stavljanje kulture u sam centar društvenog razvoja i posmatranje kulture kao ključa za privredni razvoj društva utemeljenog na znanju, inovativnosti i kreativnosti”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je projekat EPK jedinstven jer u prvi plan stavlja složenost različitih evropskih kulturnih obrazaca, sa ciljem da komunikacijom različitih kultura ujedini ljude, gradove i zemlje i doprinese održivom jačanju evropske ideje.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x