Novinar iz Pirota: Prestajem, da me ne bi ubijali tužbama, pokušavali da me umore, da nas finansijski unište…

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Nenad Paunović, novinar Foto: Pirot Plus Online
Podelite vest

Sve je više medija i novinara koji zbog političkih pritisaka lokalnih moćnika i nemoći da se izbore sa neravnopravnom raspodelom novca po konkursima za projektno sufinansiranje projekata, odustaju od posla za koji ih vežu ne samo godine provedene u profesiji, već i ljubav prema novinarstvu. Nenad Paunović iz Pirota, koji se novinarstvom bavi više od 40 godina nedavno je na portalu Pirot Plus online objavio izvinjenje čitaocima zbog svog odustajanja od funkcije glavnog urednika ovog portala uz objašnjenje zašto se povlači iz informative. Njegovo pismo objavljujemo u celini.

Dragi prijatelji!

Osećam moralnu obavezu da vam kažem! Da nije bilo vas, (sa kojima sam se “družio” tamo od davnih sedamdesetih, ali i vas iz novijeg vremena, iz vremena našeg Radija i Portala, krenuo u jedan surovo lep posao) ne bih izdržao mnogo, mnogo godina. Za sve ovo  vreme, radovao sam se i uznemiravao, borio se, pobedjivao i gubio. Hvalili su me, a potom zbog Lavirinta i oterali iz Radio Pirota. Tapšali po ramenu i tužili.

I sve sam nekako nosio!

Uostalom, zar tako ne prolaze sve kolege koje nastoje da rade časno ovaj posao!

Kratko i veoma jasno:

Nenad Paunović  od danas,  VIŠE NEĆE RADITI kao glavni urednik, novinar informativnog programa, vlasnik Medijske kuće Ani press (Naxi Plus radio, Portal Pirot Plus online), koja postoji 15 godina.

Ono za čim najviše žalim, više neću tragati za rešenjima vaših problema, više neće biti vaših pitanja, mejlova, poruka, (makar meni, nemojte više), “Kamera ne miruje” je ugašena, boldirani kurzivi će nestati, komentari, pitanja za odgovorne…

Nastaće tišina! Prozori su zatvoreni, tamne zavese su spuštene! Prestajem, da bi prestao strah mojih novinara da neće imati od čega da žive.

Prestajem, da me ne bi ubijali tužbama, pokušavali da me umore, da nas unište finansijski dodeljivanjem sredstva od projekata u toliko manjem iznosu da smo se u odnosu na druge osećali poniženim.

Na kraju,  dužan sam da sve znate: zatražili su članovi redakcije razgovor sa Vladanom Vasićem (predsednik Opštine Pirot) i njegovim saradnicima. Razlozi mog napuštanja novinarskog posla “talože” se godinama! Optuživali su me da sam tekstovima unosio paniku. Lično smatram da sam time nesvesno ugrožavao živote zaposlenih i njihov način rada. Već nekoliko meseci oni strepe od ponovne odmazde. Razloga ima mnogo! Ne bih dalje.

Moj odlazak je moralni čin! Kada već ne mogu da čestito radim ovaj posao, kada ne mogu da budem uz moje sugradjane i kada ne mogu da pokažem brigu, razumevanje, da im akcijama pomognem, onda je bolje da zaćutim i da ovo bude moj odgovor na ne – moć! Nisam pobegao!

Znam da ću bolovati u duši, znam da ću dokumentarnim radom, obilazeći napuštene ljude po selima, na neki drugi način odužiti mojoj velikoj ljubavi! Pokušaću da sklonim patinu sa radijskih traka, video snimaka i započeti  Knjigu “Ja, Neša Paun” u kojoj ću se ponovo sresti s prošlošću s mnogim dobrim ljudima, ali i onima koji su “gazili” ovaj nedužni narod!

Da li će ovo biti moj najteži dan?!

Novinar Nenad Paunović
Neša Paun

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x