Novinarki Ljubici Gojgić uručen francuski Orden nacionalnog reda Legije časti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ambasador Francuske Pjer Kosar uručio je novinarki Ljubici Gojgic orden nacionalnog reda Legije časti u rangu viteza. Foto: BetaPhoto/Milan Obradović
Podelite vest

Novinarki Ljubici Gojgić danas je u Beogradu uručen francuski Orden nacionalnog reda Legije časti u rangu viteza.

Na svečanosti u Ambasadi Francuske Ljubici Gojgić orden je u ime predsednika Francuske uručio ambasador Pjer Košar rekavši da joj se orden dodeljuje zbog toga što je u svojoj zemlji branila demokratske vrednosti do kojih Francuska drži.

Gojgić je rekla da sa ponosom prima orden i da joj je čast što je ocenjeno da je njena karijera doprinela borbi za jačanje demokratskih vrednosti, posebno slobode govora i mišljenja.

“Pripadam slobodnoj generaciji koja je smela i htela i volela da govori o slobodi uopšte, pa i slobodi medija, koja je smatrala svojom obavezom da je osvaja i pravom da je nikome ne prepušta, ni vlasti, ni protivnicima, ni saveznicima”, rekla je Gojgić.

Ona je dodala da društvo ne sme slobodu medija da posmatra ko stvar esnafa, političke milosti ili dogovora elita, već kao vrednost kojoj i samo mora da pruži podršku.

Košar je rekao da je Gojgić jedna od najcenjenijih novinarki na prostoru bivše Jugoslavije. Govoreći o njenoj karijeri posebno se osvrnuo na njeno izveštavanje iz Haškog tribunala, pristupanju Srbije EU i dijalogu Beograda i Prištine.

“Kao profesionalac u svim okolnostima, istakli ste se svojim poštovanjem novinarskog kodeksa, a pri tome ste sa svojim sagovornicima zadržavali direktnost, bez snishodljivosti, što je odraz vaše nezavisnosti”, rekao je Košar.

On je rekao da je Francuska privržena slobodi medija što je jedna od temeljnih vrednosti EU, dodajući da tu slobodu moraju da štite vlasti ne samo kroz zakone, već i kroz poštovanje prema novinarima i pluralizmu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x